• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će se Etihad airways vratiti u region?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija ima cilj da do 2030. godine poveća broj prevezenih putnika na 33 miliona i udvostruči flotu na 150 aviona

  • 0
Etihad B787 Foto: Shutterstock

Etihad Airways, nacionalni avio-prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, najavio je planove za širenje svoje mreže u novembru, sa očekivanih "oko deset novih ruta". Ova ambiciozna ekspanzija daje nadu da bi kompanija mogla ponovo uspostaviti letove u regionu, što bi donelo brojne mogućnosti putnicima koji putuju prema Bliskom istoku, Aziji i Australiji piše ExYuAviationNews.

Glavni komercijalni direktor Etihada otkrio je da će devet od deset planiranih ruta biti potpuno nove za avio kompaniju, dok je jedna već bila u ponudi. U okviru nedavnih planova, Etihad je takođe najavio nove letove za Varšavu i Prag. Kompanija ima cilj da do 2030. godine poveća broj prevezenih putnika na 33 miliona i udvostruči flotu na 150 aviona.

Etihad Airways Airbus A330 Foto: Shutterstock

Etihad je u prošlosti jedino opsluživao Beograd, kada je imao vlasnički udeo u Air Serbia, a kompanija je nedavno obnovila kod-šer partnerstvo sa srpskim avio prevoznikom. Poslednji letovi iz Abu Dhabija ka Beogradu održani su u oktobru 2020. godine, a pre toga su u 2019. godini prevezli 114.256 putnika sa prosečnim faktorom popunjenosti od 87,2%. Ova visoka popunjenost bila je delimično rezultat saradnje sa Air Serbia, koja je omogućila preusmeravanje putnika ka Evropi preko Beograda.

S obzirom na to da je Beograd trenutno van Etihadove operativne mreže, kompanija je naglasila da Srbija ostaje važno tržište. "Kontinuirano analiziramo dalji razvoj mreže i redovno ocenjamo potencijal za ponovno uspostavljanje veze između Abu Dabija i Beograda", izjavili su iz kompanije.

Što se tiče regiona, za Sarajevo  trenutno leti osam avio-kompanija sa Bliskog Istoka, a Aerodrom Sarajevo je naveo da planira dodatne subvencije za poboljšanje vazdušne povezanosti ove vazdušne luke. Takođe, Aerodrom Skoplje teži da obnovi avio-saobraćaj sa Zalivom nakon obustave letova od strane Qatar Airways i Flydubai.

Etihadova ambicija za proširenjem svojih usluga u regionu može značajno unaprediti vazdušnu povezanost i pružiti nove opcije putnicima pogotovo onima koji lete ka Dalekom istoku i Australiji. Sa snažnim interesovanjem za uspostavljanje novih ruta, ostaje da se vidi koje će konkretne destinacije biti dodate i kako će ovo uticati na regionalni avio-saobraćaj.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>