• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uticaj iranskog raketnog napada na avio-saobraćaj

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putnicima se savetuje da pažljivo prate razvoj situacije i da budu spremni na dalja kašnjenja i promene svojih putovanja

  • 0
Izrael Iran rakete napad Foto: Profimedia/Xinhua News/Chen Junqing

Noćašnji raketni napad Irana na Izrael izazvao je značajne poremećaje u avio-saobraćaju u regionu Bliskog istoka. U noći između 1. i 2. oktobra 2024. godine, iranske rakete pogodile su više ciljeva u centralnom i južnom Izraelu, što je dovelo do hitnog zatvaranja nekoliko glavnih aerodroma a zatim i do obustavljanja civilnog avio-saobraćaja i preusmeravanje letova.

Zbog visokog rizika od daljih napada, izraelski aerodromi, uključujući međunarodni aerodrom Ben Gurion, preusmeravali su dolazne letove ka drugim bezbednijim destinacijama, dok su odlazni letovi bili otkazani ili odloženi. Takođe, avioni u tranzitu iznad Izraela bili su preusmereni ka alternativnim rutama kako bi se izbegla potencijalna opasnost.

Odmah po početku raketnih napada na Izrael, svoje vazdušne prostore su zatvorili Izrael, Jordan, Irak i Iran što je izazvalo veliki broj preusmeravanja i otkazivanja letova.

Međunarodne avio-kompanije brzo su reagovale i promenile svoje letove ka i preko regiona. Neke evropske i američke kompanije su privremeno obustavile letove ka Izraelu i regionu Bliskog istoka zbog zabrinutosti za bezbednost putnika i posada, dok su druge preusmerile svoje letove.

Putnici koji su planirali letove ka i iz regiona Bliskog istoka suočili su se sa velikim kašnjenjima i otkazivanjem letova. Avio-kompanije savetuju putnicima da prate informacije kako bi dobili ažurirane podatke o svojim letovima. Očekuje se da će avio-saobraćaj u regionu biti pod uticajem još nekoliko dana, u zavisnosti od bezbednosne situacije.

Pored lokalnih poremećaja, situacija je imala širi uticaj na avio-saobraćaj izvan regiona Bliskog istoka. Kompanije koje koriste vazdušni prostor iznad Izraela, Jordana, Iraka i Irana morale su da prilagode svoje rute, što je izazvalo kašnjenja na međunarodnim letovima. Mnogi letovi iz Evrope prema Aziji morali su da koriste alternativne rute, što je produžilo vreme leta i povećalo operativne troškove.

Specijalizovani sajt za praćenje avio-letova FlightRadar24, zabeležio je nočas 81. preusmeren let, koje je operiralo 16 avio-kompanija na 26 različitih aerodroma. Najviše preusmerenih letova primio je Aerodrom Istanbul (IST) 19, Kairo (CAI) i Ankara (ESB) 8. Tri avio-kompanije koje su imale najviše divertovanih letova su Qatar airways 29, Emirates 26 i Kuwait airways 5.

Preusmerene letove primali su i aerodromi u našem regionu Budimpešta i Sofija a aerodrom u glavnom gradu mađarske je po prvi put u istoriji primio dva A380 kompanije Emirates.

Noćašnji iranski napad na Izrael ima značajne posledice po avio-saobraćaj u svetu. Zatvaranje aerodroma, preusmeravanje letova i poremećaji na međunarodnim rutama ukazuju na ozbiljne bezbednosne izazove sa kojima se avio-industrija suočava u ovakvim situacijama. Putnicima se savetuje da pažljivo prate razvoj situacije i da budu spremni na dalja kašnjenja i promene svojih putovanja.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>