• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prekookeanski letovi iz regiona: Ovo su najduže interkontinentalne linije sa aerodroma bivše Jugoslavije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svega tri aerodroma u regionu imaju prekookeanske letove. Uprkos tome, menadžeri aerodroma i lokalni političari konstantno najavljuju nove linije uz opasku "samo što nije"

  • 0
Hainan Airlines Salinger Igor

Menadžeri aerodroma na prostoru država bivše Jugoslavije kao i lokalni političari neretko izlaze u javnost sa najavama novih avio-linija ka dalekim destinacijama. Mada se uspostavljanje prekookeanskog saobraćaja često predstavlja kao "gotov posao" uz opasku "samo što nije", činjenično stanje je da svega tri aerodroma u regionu imaju letove ka gradovima na dalekim kontinentima.

Dok se pregovara o novim dugačkim avio-linijama i javnosti bombastično najavljuju direktni letovi ka pregršt destinacija u SAD, Kanadi, Kini i drugim državama, portal Aero.rs danas vam donosi pregled najdužih linija u regionu koje su već realnost.

Kriterijum za rangiranje linija po dužni jeste udaljenost aerodroma najkraćom vazdušnom linijom imajući u vidu da su vremena letova ali i stvarne putanje promenjive.

Airbus A330 T'Way Air Foto: Shutterstock

Zagreb - Seul - 8.455km

Aerodrom Zagreb se od ove godine može pohvaliti novom long-haul linijom. Južnokorejski T'Way Air je sredinom maja pokrenuo direktne letove od aerodroma Seul (ICN) do Zagreba (ZAG). Rastojanje između prestonica Hrvatske i Južne koreje iznosi 8.455 kilometara čime je ova linija postala najduža u regionu.

T'Way Air obavlja tri nedeljna leta na ovoj liniji koristeći Airbus A330-300 avione. Reč je o sezonskoj liniji na kojoj je moguće putovati samo tokom letnje sezone. Poslednji ovogodišnji polazak između Seula i Zagreba zakazan je za 26. oktobar.

Zanimljivo je da avion na putu od Seula do Zagreba ima međustajanje u Biškeku (FRU). Airbus A330 sleće u prestonicu Kirgistana radi dopune gorivom nakon čega nastavlja put ka Hrvatskoj. Povratni let za Seul je direktan, bez sletanja u Biškek.

Boeing 787 Dreamliner China Southern Airlines Foto: Shutterstock

Beograd - Guangdžou - 8.434km

Na listi destinacija beogradskog aerodroma od septembra se nalazi i Guangdžou. Dve avio-kompanije - Air Serbia i China Southern Airlines - nedavno su započele letove između dva grada čiji su aerodromi Nikola Tesla (BEG) i Baiyun (CAN) udaljeni 8.434 kilometara. Svega 22 kilometra delila su ovu liniju od prvog mesta na ovoj listi.

China Southern Airlines obavlja dva nedeljna leta između Beograda i Guangdžoa sa Boeing 787-9 avionima. Sa druge strane, Air Serbia na ovoj liniji koristi Airbus A330-200 koji takođe dva puta sedmično povezuju dve metropole.

Air Serbia leti svakog ponedeljka i petka dok China Southern Airlines poleće iz Beograda sredom i nedeljom. Dve avio-kompanije su potpisale memorandum o razumevanju kojom je definisana potencijalna saradnja.

Air Serbia A330 Salinger Igor

Beograd - Čikago - 8.031km

Air Serbia od 2023. godine povezuje Beograd (BEG) i sa Čikagom (ORD). Letovi ka Vetrovitom gradu, mestu gde živi brojna srpska dijaspora, obavljaju se svake srede i subote avionom Airbus A330-200.

Distanca između Beograda i Čikaga iznosi 8.031 kilometar. Da smo ovu listu pravili početkom maja 2024. godine, linija Beograd - Čikago zauzela bi prvo mesto. Uspostavljanjem letova T'Way Air, China Southern Airlines i Air Serbia ka Južnoj Koreji, odnosno Kini, ova linija pala je na treće mesto.

Air Serbia Airbus Salinger Igor

Beograd - Tjenđin - 7.551km

Još jedan kineski grad do kojeg je moguće stići direktnim letom iz regiona jeste i Tjenđin. Reč je o lučkom gradu na obali Žutog mora blizu Pekinga gde se, između ostalog, nalazi i Airbus fabrika za sklapanje aviona (Final Assembly Line - FAL).

Letove između Beograda (BEG) i Tjenđina (TSN) obavlja Air Serbia. Trenutno je dostupan samo jedan nedeljni let utorkom, a na liniji leti Airbus A330-200.

Grad Tjenđin nema direktne letove za Evropu osim onih koje obavlja Air Serbia. Distanca od 7.551 kilometara između Beograda i kineskog grada bila je dovoljna da se ova linija pozicionira na četvrto mesto liste.

Airbus A330 Hainan Airlines Salinger Igor

Beograd - Peking - 7.432km

Nedaleko od Tjenđina nalazi se i aerodrom Peking (PEK) sa kojeg je takođe moguće leteti ka Beogradu. Umesto Air Serbia, saobraćaj na ovoj liniji obavlja kineska avio-kompanija Hainan Airlines.

Airbusi A330-300 ovog prevoznika povezuju Beograd sa Pekingom svakog utorka i subote. Udaljenost između ovih gradova je 7.432 kilometra.

Hainan Airlines bio je čest gost na beogradskom aerodromu i pre globalne pandemije. Letovi su se tada obavljali sa zaustavljanjem u Pragu dok se danas saobraćaj obavlja bez zaustavljanja između Pekinga i Beograda.

United Airlines B767 Foto: Shutterstock/Lukas Wunderlich

Dubrovnik - Njujork - 7.265km

Aerodrom Ruđer Bošković u Dubrovniku (DBV) tokom letnje sezone ima direktne letove za Njujork. Avio-kompanija United Airlines povezuje Dubrovnik sa aerodromom Njuark (EWR). Ove letove trenutno nije moguće rezervisati kako se saobraćaj obavlja samo tokom najprometnijeg dela godine. Na liniji Njuark - Dubrovnik ove godine je leteo Boeing 767.

Udaljenost između aerodroma Dubrovnik i Njuark iznosi 7.265 kilometara što ovu liniju smešta na šesto mesto Aero.rs liste.

Airbus A330 Air Transat Foto: Shutterstock

Zagreb - Toronto - 7.080km

Aerodrom Zagreb trenutno ima najduži ali i najkraći prekookeanski let u regionu. Kanadska avio-kompanija Air Transat povezuje Toronto (YYZ) i Zagreb (ZAG) direktnim letovima.

Od Hrvatske do Kanade moguće je direktno putovati dva puta nedeljno - ponedeljkom i petkom. Na ovoj ruti leti Air Transat Airbus A330 u verziji -200.

Kao i na liniji T'Way Air, letovi između od Zagreba do Toronta su sezonski, odnosno obavljaju se tokom letnje sezone. Poslednji ovogodišnji let od Zagreba za najveći kanadski grad zakazan je za 7. oktobar, pokazuju podaci iz rezervacionog sistema Air Transat.

Za zagrebački aerodrom iz Toronta je u prošlosti leteo i Air Canada Rouge. Ovi letovi nisu obnovljeni nakon globalne pandemije.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hangara Prince Aviation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>