• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Space-X lansirao Euklid: Teleskop sa kamerom od 600 megapiksela

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrića koja se očekuju od ove kosmičke misije vredne 1,4 milijarde dolara trebalo bi da pruže nove uvide i kako se očekuje, da dovedu do transformacije astrofizike i možda boljeg razumevanja prirode same gravitacije

  • 0
Telescope Euclid, teleskop Euklid Foto: Handout / AFP / Profimedia

Raketa američke kompanije SpaceX , koja nosi orbitalni teleskop projektovan da rasvetli misterioznu kosmičku pojavu, lansirana je danas sa kosmodroma Kejp Kanaverala u saveznoj državi Florida na jugu SAD.

Evropska svemirska agencija (European Space Agency - ESA) teleskop je nazvala Euklid, po ocu geometrije, čuvenom starogrčkom matematičaru

Raketa Falcon 9 lansirana je u 11.00 časova po lokalnom vremenu, a svega sat vremena kasnije kontrola leta u Nemačkoj je proglasila uspešan početak misije. Kako navodi Euronews, teleskop Euklid je sada na putu ka svojoj finalnoj destinaciji udaljenoj 1,5 miliona kilometara od planete Zemlje gde će se pridružiti ranije lansiranom Džejms Veb telesokpu. Putovanje do ove tačke bi trebalo da traje oko 6 meseci.

Euklid je dizajniran da istražuje evoluciju "mračnog univerzuma" korišćenjem teleskopa širokog ugla za proučavanje drugih galaksija udaljenih čak milijardu svetlosnih godina od Zemlje. Euronews javlja da će Euklid moći da snimi galaksije udaljenje 10 milijardi svetlosnih godina od naše planete.

Ono što uzbuđuje entuzijaste za kosmička istraživanja je i činjenica da će Euklid kreirati trodimenzionalnu mapu svemira. Nadamo se pa će ona biti dostupna i "običnim ljudima".

Telescope Euclid, teleskop Euklid Foto: Handout / AFP / Profimedia

Otkrića koja se očekuju od ove kosmičke misije vredne 1,4 milijarde dolara trebalo bi da pruže nove uvide i kako se očekuje, da dovedu do transformacije astrofizike i možda boljeg razumevanja prirode same gravitacije. Naučnici iz ESA-e se nadaju da će nakon ove misije bolje razumeti misterioznu kosmičku pojavu poznatu kao tamna materija koja čini 95 odsto univerzuma.

(Aero.rs/Telegraf.rs/AŠ)

Video: Virgin Galactic probni let

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>