• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna Gora bez protivpožarne avijacije: Ostao samo jedan Air Tractor

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-helikopterska jedinca MUP Crne Gore od četiri nabavljena AT-802 ostala samo na jednom. Dva su "na popravci", jedan uništen u udesu.

  • 2
Air Tractor AT-802, MUP Crne Gore Salinger Igor

Službe zaštite i spašavanja u svim crnogorskim opštinama alarmirane su posle najavljenih temperatura preko 40 stepeni Celzijusa. Ipak, problem može predstavljati činjenica da raspolažu samo s jednim avionom za gašenje požara.

"U ovom trenutku, imamo jedan avion Air Tractor i on je na godišnjem servisu. Taj vazduhoplov biće u funkciji za par dana", objasnio je Bešović.

Preostala dva "su na popravci", a kada će biti završena teško je precizirati, jer zavisi od procedura na koje, kako kažu, država ne može da utiče.

Uprkos tome, tvrde da nema razloga za paniku, jer u slučaju požara širih razmera Crna Gora kao član Civilne zaštite Evropske unije može računati na pomoć međunarodnih partnera, kao i suseda.

"Ne mogu da kažem da je situacija idealna, ali se nadam da ćemo s onim sa čim raspolažemo uspeti da se izborimo sa izazovima koji su pred nama", rekao je Bešović za portal RTCG.

Od ukupno četiri isporučena AT-802 Air Tractora Avio-helikopterskoj jedinici MUP Crne Gore, jedan je dvosed sa klasicnim stajnim trapom (točkovima za sletanje na travu ili beton) dok su tri bila u Fireboss AT-802F varijanti sa plovcima za poletanje i sletanje na vodu. Jedan je otpisan - jer popravka premasuje vrenost aviona - posle udesa 2016. na Skadarskom jezeru.

U dokumentu koji je krajem prošle godine objavila Vlada Crne Gore, doslovce se navodi da je država u tom trenutlku ostala bez protivpožarane avijacije

"Jedinica za gašenje požara iz vazduha raspolaže sa tri aviona za gašenje požara tipa AT802/802A, dok podršku jedinici za gašenja požara iz vazduha obezbjeđuju tri helikoptera tipa ABell-412, ABell-212 i A-BELL 206 za izviđanje i lociranje požara, kao i za transport timova zagašenje požara. Od ovih šest (6) vazduhoplova, koji bi trebali biti funkcionalni u jedinici trenutno je plovidben jedan vazduhoplov, i to helikopter ABell-412." navodi se u dokumentu

Avio-helikopterska jedinica MUP Crne Gore poseduje i dva protivpožarna helikoptera Poljske proizvodnje PZL M-18 Dromader koji takođe nisu u letnom stanju - jednom je istekao resurs upotrebe dok je drugi ostecen 2015. toliko da "sredstva potrebna za dovođenje aviona u plovidbeno stanje premašuju njegovu tržišnu vrijednost"

(Tanjug/Aero.rs)

Video: Helikopterski vatrogasac MUP-a spreman za prvu požarnu sezonu: Šta sve može Kamov Ka-32

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>