• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aeropiknik Varazdin: Najbolji momenti letačke priredbe

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aero.rs vam donosi najatrktivnije trenutke letačkog programa viđene kroz objektiv

  • 0
Aeropicnic Varazdin 2003 Bojan Lutring

Varaždinski Aeropiknik održan je u subotu i nedelju (19. i 20. avgust) u gradu na Dravi koga mnogi nazivaju "hrvatskom prestonicom baroka".

Iako je planirano da oba dana bude istovetan letački program, u nedelju je, zbog tehničkog otkaza, izostao nastup oldtajmer aviona Soko Galeb G2 pa je onaj najatraktivniji deo - aeromiting - počeo nastupom čuvenog mađarskog akrobate Zoltana Vereša u avionu MXS.

Aero.rs je juče pisao o ovom događaju koji je svojevrsna kombinacije aero mitinga i okupljanja vazduhoplovaca sa propratnim turističkim i kulturno-umetničkim sadržajima, a danas vam donosi najatrktivnije trenutke letačkog programa viđene kroz objektiv fotografa Bojana Lutringa.

Mađar Zoltan Vereš već više od 30 godina oduzima dah svojim akrobacijama na različitim avionima - akrobatsku karijeru počeo je 1988 godine na avionu Zlin 50. Dugo le leteo i kao komercijalni pilot; ima univerzitetsku diplomu vazduhoplovnog mašinstva, skoro sve pilotske dozvole koje je moguće imati (uključujući i one za hidroavione i za opitne pilote) a posebno je ponosan što je jedan od nekoliko ljudi na planeti koja ima dozvolu za tzv. surface levelaerobatics - izvođenje akrobacija na maloj visini.

Aero L-29 Delfin je veoma popularni češkoslovački mlazni avion za obuku, uključujući i ograničena borbena dejstva, u klasi jugoslovenskog Soko G-2 Galeba.Bio je dugo vremena okosnica školovanja vojnih vazduhoplovstava SSSR i skoro svih država VAršavskog ugovora ali i mnogih nesvrstanih država, prvenstveno u Africi. Na ovom restauriranom primerku leteo je slovački general u penziji ing. Jozef Pivarči.

Bogatu vazduhoplovnu tradiciju nekadasnje zajedničke države predstavila su još dva oldtajmer aviona: Soko Galeb G-2 i Libis 180. Galebom je prvi dan upravljao Edo Kovačić, dok je za palicom Libis 180 bio Branko Bunderla

Organizator je najavio i veliki, "pravi" aeromiting za narednu godinu, u formu odlično organizovanih i još bolje posećenih CIAV (Croatian Ainternational Airshow Varazdin) vazduhoplovnih manigestacija:

"Iako je program aeromitinga i aeropicnica bio nešto skromniji u odnosu na naše CIAV-e, publika je ipak mogla uživati u atraktivnim nastupima vrhunskih pilota"

"Nadam se da je ovogodišnji miting bio uvod i priprema za novo izdanje CIAV-a, koji planiramo sledeće godine, kada će, vjerujem, varaždinska publika na našem aerodromu imati priliku videti i Rafale F3R, višenamenske borbene avione koji će sledeće godine ući u sastav Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva", kaže Robert Mišak, sekretar Aerokluba Varaždin.

(Aero.rs)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>