• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Modular-X iz Srbije osvojio prvo mesto u Zagrebu: Treće zlato za Beoavia projekat

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primarna svrha ove letelice je obuka pilota, stoga je letelica projektovana sa naglaskom na upravljivosti, kompaktnosti, ekonomičnosti i jednostavnosti proizvodnje

  • 0
ModularX BEOAVIA

Koncept projekta modularne bespilotne letilice Modular-X studentskog udruženja Beoavia iz Beograda, posle priznanja na nacionalnom takmičenju inovatora i zlatne medalje u Sevastoplju, osvojio je i prvo mesto na izložbi ARCA 2023 u Zagrebu.

Modular-X je, kako kažu u Beoavia za Aero.rs "jubilarni deseti projekat tima, čija je misija bila edukacija članova u različitim procesima s kojima se susreću tokom timskog rada".

Kako je Aero.rs već pisao, "projekat se ističe svojom modularnom konfiguracijom, što znači da letelica ima više različitih konfiguracija, čime se omogućava dodatno usavršavanje članova sektora za aerodinamiku u oblasti aerodinamičkih proračuna, ali i članova sektora za strukturu, koji su ovog puta zaduženi za dizajniranje različitih konfiguracija letelice kako bi se pripremili za buduće izazove", kažu mladi inovatori.

Primarna svrha ove letelice je obuka pilota, stoga je letelica projektovana sa naglaskom na upravljivosti, kompaktnosti, ekonomičnosti i jednostavnosti proizvodnje. Cilj je bio stvoriti letelicu koja će biti "lako upravljiva, jednostavna za izradu i ekonomična za proizvodnju, kako bi se eventualne štete tokom obuke lako popravile ili zamijenile novim komponentama u slučaju totalnog oštećenja".

Letelica ima tri različite konfiguracije: V rep, T rep i VTOL.

Posebno značajna je V rep konfiguracija, koja je ima ključnu ulogu u validaciji do sada neispitivanih proračuna stabilnosti za ovakvu vrstu repa, rekli su ranije za Aero.rs ovi budući vazduhoplovni inžinjeri.

(Aero.rs)

Video: Udruženje studenata BEOAVIA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>