• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nestanak Amelije Erhart, jedna od navećih misterija vazduhoplovstva: Da li su ovo ostaci njenog aviona?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deep Sea Vision, tim za istraživanje morskih dubina, snimio je sonarnu sliku koja bi mogla da bude odraz aviona Lockheed 10 Electra kojim je upravljala Amelija Erhart

  • 0
Amelija Erhart, Amelia Earhart rofimedia/AFP/COLLECTION CHRISTOPHEL

Već 87 godina nestanak Amelije Erhart nad Tihim okeanom je jedna od najvećih misterija u istoriji vazduhoplovstva. Tokom svih ovih godina pojavilo se bezbroj teorija o sudbini prve žene koja je samostalno preletela Atlantik, žene koja je postavila niz vazduhoplovnih rekorda.

Prema vestima koje stižu iz Sjedinjenih Država, ovoj misteriji je možda došao kraj: Deep Sea Vision, tim za istraživanje morskih dubina sa sedištem u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, snimio je sonarnu sliku koja bi mogla da bude odraz aviona Lockheed 10 Electra kojim je upravljala Amelija Erhart.

Deep Sea Vision navodi da je od septembra 2023. skenirala više od 13.000 kvadratnih kilometara okeanskog dna i da je snimila objekat u obliku aviona koji leži na dnu mora, prenosi CBS.

Tim od 16 članova, koji je tokom pretrage koristio najsavremenije podvodno besposadno plovilo, takođe je objavio novi video ekspedicije u ponedeljak uveče, na kojem se vidi kako tim pregleda slike snimljene ovom mini-podmornicom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Deep Sea Vision (@deep.sea.vision)

„Nakon opsežne pretrage dubokog mora, talentovana grupa podvodnih arheologa i stručnjaka za pomorsku robotiku otkrila je sonarnu sliku koja bi mogla da odgovori na najveću modernu misteriju — nestanak Amelije Erhart“, piše na nalogu kompanije Deep Sea Vision na Instagramu, na kom se precizira da je olupina locirana na dubini od 5.000 metara (16.000 fita).

Ova informacija bila je jedna od glavnih tema svih vodećih američkih TV mreža:

Amelija je jedno od najznačajnijih imena u istoriji civilnog vazduhoplovstva i svakako najpoznatija žena-pilot koja je  20. maja 1932. godine poletela iz Harbur Grejsa (Njufaundlend) avionom Lockheed Vega 5B da bi nepunih 15 sati kasnije sletela u Kulmor u Severnoj Irskoj i tako postala prva žena koja je samostalno preletela Atlantik.

Erhartova je 11. januara 1935. postavila još jedan rekord: prva je preletela samostalno iz Honolulua na Havajima do Ouklenda u Kaliforniji, ovaj put u avionu Lockheed Vega 5C.

Istim avionom je 19. aprilu iste godine prva preletela od Los Anđelesa do Meksiko Sitija. 

Amelija Erhart Fred Nunan i Amelija Erhart na avionu kojim su krenuli na put oko sveta... Foto: Shutterstock/Everett Collection

Avionom Lockheed 10-E Electra Amelija je poletela 2. jula 1937. u 10:00 po lokalnom vremenu sa aerodroma Lae (Papua Nova Gvineja) preko Pacifika, prema ostrvu Hauland. Let je trebalo da traje 20 sati.

Poslednji put njen avion je lociran blizu ostrva Nukumanu, oko 1.300 kilometara od početka leta.

Operacija spasavanja koju je nepunih sat posle prijema poslednje poruke Amelije Lokhart pokrenula Američka obalska straža (US Coast Guard), a kojoj se potom pridružila Američka mornarica (US Navy) nije dala rezultate. Telo žene koja je poslužila kao inspiracija mnogima nikad nije pronađeno: baš kao ni telo njenog navigatora Freda Nunana, niti ostaci aviona.

Osamnaest meseci kasnije, Amelija je proglašena mrtvom 5. januara 1939.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>