• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus poentirao na Heli Expo: THC iz Saudijske Arabije potpisala sporazum za 120 helikoptera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored okvirnog sporazuma, THC je takođe odlučio da iskoristi opcije za kupovinu helikoptera iz prethodnih porudžbina

  • 0

Firma  iz Saudijske Arabije potpisala je sa Airbusom okvirni sporazum za kupovinu do 120 helikoptera. Operater iz bliskoistočnog kraljevstva čiji akronim - sasvim slučajno - označava i psihoaktivnu supstancu koja je strogo zabranjena u ovoj državi - takođe je potvrdio porudžbine za 18 Airbus helikoptera.

Airbus i The Helicopter Company (THC) su na sajmu HAI Heli-Expo u Kaliforniji potpisali okvirni sporazum za buduću nabavku i do 120 letelica , saopšteno je u utorak 27. februara. Reč je o ugovoru koji će poslužiti kao osnova u daljim pregovorima THC i Airbusa o finalizaciji porudžbina za više od stotinu letelica.

Pored okvirnog sporazuma, THC je takođe odlučio da iskoristi opcije za kupovinu helikoptera iz prethodnih porudžbina. Tako je postignut dogovor o isporuci osam H125 kao i deset H145 čime će se ukupan broj Airbus helikoptera u floti THC povećati na 60, poručio je Airbus.

Novi H145 biće namenjeni medicinskom transportu (Emergency Medical Services - EMS) kao i prevozu poslovnih ljudi i VIP ličnosti. Manji H125 služiće za prevoz dobara, a svoju primenu pronaći će i u turizmu.

The Helicopter Company je u vlasništvu Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije (Public Investment Fund - PIF) i pruža usluge helikopterskog prevoza u kraljevstvu.

Firma je osnovana u sklopu programa Vision 2030 koji za cilj ima diversifikaciju ekonomije Saudijske Arabije i povećanje njene konkurentnosti na svetskom tržištu.

Pored THC, prvog dana sajma helikoptrea HAI Heli-Expo Airbus je sklopio ugovore sa još dve firme. Nemački DRF Luftrettung koji se bavi hitnim medicinskim prevozom naručio je sedam novih H145 i obezbedio još tri opcije za kupovinu istog tipa helikoptera.

Ova firma i njene podružnice koriste više od 50 Airbus H135 i H145 helikoptera u 40 baza širom Nemačke, Austrije, Lihtenštajna i Švajcarske za operacije spasavanja i transporta pacijenata intenzivne nege.

Za Airbus helikoptere odlučila se i HealthNet Aeromedical Services iz Zapadne Virdžinije koja će uskoro u flotu uvesti četiri H135, saopštio je evropski konzorcijum. HealthNet trenutno leti sa jedanaest Airbus helikoptera tipa H130, H135 i H145.

Korsnik H145M je i Srbija, sa četiri helikoptera ovog tipa u Helikopterskoj jedinici MUP Srbije i za sada pet u 119. mešovitoj eskadrili Vojske Srbije u Nišu.

RViPVO trenutno je u procesu prijema dodatnih deset H145M najnovije varijante D3 koji su poručeni 2022. godine, o čemu je Aero.rs više puta do sada pisao.

Prvi helikopter Airbus H145M za RViPVO Vojske Srbije iz nove tranše predstavljen i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom obilaska naoružanja na na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović kod Batajnice, kada je najavljena mogućnost i dodatnih porudžbina.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>