• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanadski bizjet ultra dugog doleta postavio nove rekorde: Fabrika Bombardier Global se seli na Pirson

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fabrika Daunsvju je izgrađena tokom šezdesetih godina prošlog veka i pripala je Bombardieru kada je kompanija preuzela De Havilland 1992. godine

  • 0
Bombardier Global Express 7500 Bombardier

Više od pola veka nakon proizvodnje prvih aviona, fabrika Daunsvju u Torontu zatvara svoja vrata. Proizvodnja Bombardier letelica, uključujući i model Global 7500, seli se u potpuno novi objekt na aerodromu Pirson (YYZ).

Poslednji bizdžet Global 7500 napustio je fabriku Daunsvju u subotu 23. marta čime je i formalno ovaj proizvodni pogon ugašen, piše Aero Time. Avion registracije C-GYIN poleteo je sa aerodroma u subotu u poslepodnevnim časovima, obavivši dvočasovni let ka Montrealu (YUL).

Fabrika Daunsvju je izgrađena tokom šezdesetih godina prošlog veka i pripala je Bombardieru kada je kompanija preuzela De Havilland 1992. godine.

Proizvodnja uspešne porodice biznis aviona nastaviće se u novoj fabrici na aerodromu Toronto Pirson. Novi objekat koji se prostire na skoro sedam hektara, a Bombardier navodi da je novi pogon energetski efikasniji i da će količina štetnih gasova biti smanjena za 60% u odnosu na fabriku u Daunsvju.

Pored Global 7500, Bombardier će u Pirsonu sklapati i modele Global 5500/6500. Aero.rs nedavno je pisao o luksuznim avionima kanadskog proizvođača, a više o njima možete pročitati u posebnom tekstu na vašem i našem portalu.

Bombardier Global Express 7500 Bombardier
Kao jedan od najsnažnijih aduta modela Global 7500, Bombardier navodi brzinu ove letelice. Bombardier tvrdi da je Global 7500 do sada oborio preko 30 brzinskih rekorda.

Najnoviji rekordi, uključujući putovanja od Farnboroa do Muharaka i Feniksa do Pariza, predstavljaju  najnovije rezultate Global 7500 za koji Bombardier tvrdi da predstavlja lidera u klasi aviona ultra dugog doleta.

Rezultate kanadskog aviona još uvek treba da verifikuje Međunarodna vazduhoplovna federacija (Fédération Aéoranutique Internationale - FAI) i potvrdi obaranje rekorda.

Global 7500 jedan je od novijih modela u ponudi Bombardiera, koji je obavio prvi let 2016. godine. Proizvođač navodi da letelica može da se kreće maksimalnom brzinom od 0,925 Maha i da ima dolet od 14.260 kilometara.

Očekuje se da će Bombardier uskoro započeti sa proizvodnjom i isporukom prvih Global 8000, unapređene verzije modela 7500 sa većim doletom i maksimalnom brzinom.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>