• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indijska kompanija sa velikim ambicijama: Traže skoro milijardu dolara, žele bizjetove i eVTOL letilice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi finansirala buduće poslovanje, kompanija namerava da izađe na berzu 2027. ili 2028. godine. Prevoznik se nada finansiranju od 900 miliona dolara

  • 0
bizjet Salinger Igor

Indijska kompanija JetSetGo namerava da nabavi nove bizjet avione i izađe na berzu. U sklopu inicijalne javne ponude (Initial Public Offering - IPO) prevoznik se nada finansiranju od skoro milijardu dolara.

Putovanja privatnim avionima postala su posebno atraktivna tokom pandemije korona virusa usled obustave saobraćaja komercijalnih avio-kompanija i zatvaranja granica.

Čini se da popularnost i potražnja za bizjet letovima ne jenjava ni nakon zdravstvene krize, a jedna od avio-kompanija koja želi da iskoristi rekordnu potražnju jeste JetSetGo.

Generalni direktorka i osnivač JetSetGo Kanika Tekrival izjavila je za The Hindu Business Line da je u planu modernizacija i proširenje flote aviona. Reč je o dvanaest novih aviona čije isporuke treba da krenu krajem 2025. godine.

Ove letelice će prema rečima direktorke moći da ostanu u vazduhu šest ili više sati. Kanika Tekrival je kaže da se čak 80% letova JetSetGo obavlja između domaćih indijskih aerodroma.

Nabavkom letelica većeg doleta, kompanija planira da poveća svoje prisustvo u drugim zemljama, a poseban fokus će prema rečima direktora biti na evropskom tržištu.

Dassault Falcon avion Foto: dassaultfalcon.com

Kako bi finansirala buduće poslovanje, kompanija namerava da izađe na berzu 2027. ili 2028. godine. Prevoznik se nada finansiranju od 900 miliona dolara u sklopu inicijalne javne ponude, piše ch-aviation.

JetSetGo je takođe zainteresovan za električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje (Electric Vertical Take-Off and Landing - eVTOL).

Indijska firma je sa kompanijama Horizon Aircraft, Electra.aero i Overair postigla dogovor o nabavci 150 električnih i hibridnih vazduhoplova vrdnih 780 miliona dolara, preneo je The Hindu Business Line.

Dok JetSetGo sanja velike snove i planira modernizaciju flote, avio-kompanija trenutno može da računa na jedanaest letelica - deset aviona i jedan helikopter. Prevoznik leti sa tri Hawker Beechcraft 800XP, po jednim Beechcraft 900XP, Beechcraft 750, Cessna Citation CJ2, Legacy 600, Falcon 2000 Easy, Global 6000, Gulfstream G200 kao i jednim Augusta AW 109 helikopterom.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>