• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova industrija će vredeti 45 milijardi funti: Britanija najavljuje revoluciju u eVTOL segmentu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dronovi i male bespilotne letelice već su pronašle svoju primenu u Velikoj Britaniji. Medicinske službe su koristile dronove za transport organa dok ih je britanska policija takođe upotrebljavala u borbi protiv kriminala

  • 0
Archer Aviation Midnight eVTOL Foto: archer.com/mediakit

Velika Britanija vidi veliki potencijal u industriji električnih letelica za vertikalno poletanje i sletanje. Nedavno je objavljen akcioni plan koji predviđa da će industrija ove vrste vazduhoplova biti vredna desetine milijardi funti.

Da su električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje (Electric vertical take-off and landing - eVTOL) budućnost generalne i vojne avijacije jasno je kada se pogledaju izlagači najvećih sajmova vazduhoplovstva. Svake godine predstavljaju se nove vrste električnih vazduhoplova, a Velika Britanija namerava da postane lider u njihovom razvoju i upotrebi.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je u ponedeljak 18. marta akcioni plan nazvan Budućnost letenja (Future of Flight) koji jasnije definiše koje su to oblasti u kojima eVTOL imaju potencija i kako bi domaća industrija mogla da se razvija.

Archer Aviation Midnight eVTOL Foto: archer.com/mediakit

Ministarstvo transporta predviđa da će prvi let "letećim taksijem" biti realizovan 2026. godine kao i da će redovan saobraćaj eVTOL vazduhoplovima krenuti 2028. godine, piše Aero Time. Do naprednijeg, autonomnog leta, Britanija će prema procenama ministarstva čekati do 2030. godine.

Vlada smatra da bi eVTOL industrija mogla da bude vredna i do 45 milijarde funti, odnosno 57 milijardi dolara, do kraja ove decenije.

Glavni faktori pri projektovanju i upotrebi letelica treba da budu inovacije, bezbednost kao i smanjenje emisija štetnih gasova. Ministar vazduhoplovstva i tehnologija Entoni Brauni smatra da će nove vrsta baterija doneti pravu revoluciju u trasnportu. Za to će, prema njegovim rečima, biti neophodna infrastruktura ali i dobro zakonodavstvo.

Akcioni plan bavi se i mogućnostima letenja eVTOL van vizuelnog dometa kao i bezbednosnim izazovima. Budućnost letenja donosi i detaljan plan kako manji aerodromi, koji često nisu interesantni konvencionalnim prevoznicima, mogu poslužiti kao mesta za sletanje i poletanje eVTOL, prenosi Aero Time.

eVTOL vazduhoplov Joby Aviation

Dronovi i male bespilotne letelice već su pronašle svoju primenu na ostvrvu. Medicinske službe su koristile dronove za transport organa dok ih je britanska policija takođe upotrebljavala u borbi protiv kriminala.

Potencijal za upotrebu vlada vidi i u transportu pošiljki ka teško dostupnim krajevima kao i u železničkom prevozu za identifikaciju i poravku kvarova na prugama.

Kao jedan od glavnih aktera u procesu transformacije vazduhoplovne industrije Velike Britanije biće Uprava za civilno vazduhoplovstvo (Civil Aviation Authority - CAA) koja treba da obezbedi bezbedne avio-operacije za eVTOL. Britanska vlada se nada da će novi akcioni plan dati sigurnost domaćoj industriji da razvija svoju proizvodnju u pravcu eVTOL tehnologija.

Da veliki potencijal leži u proizvodnji ovog tipa vazduhoplova shvatila je i Kina. U ovoj zemlji prošle godine je izdat sertifikat tipa za prvu autonomnu električnu letelicu EHang EH216-S o čemu je portal Aero.rs svojeveremno pisao.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>