• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi vazduhoplov studenata iz Srbije: Putnik leti na Air Cargo Challenge 2024

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim sastavljen od preko 50 studenata Beogradskog univerziteta za osam meseci razvio dva prototipa i finalni model letelice koja je napravljena od kompozitnih materijala

  • 0

Letelica Putnik, delo studenata Beogradskog univerziteta okupljenih oko udruženja Beoavia, predstavljaće Srbiju na međunarodnom takmičenju Air Cargo Challenge 2024. koje se održava od 09. do 13. jula. u Nemačkoj.

Putnik je dizajniran za prenos tereta u obliku bilijarskih kugli koje simuliraju putnike i pruža visoku efikasnost tokom leta: raspon Putnikovih krila je 3,3 metra, a maksimalna poletna masa 6,7 kilograma. U Beoavia isiču da je ovaj vazduhoplov napravljen je od kompozitnih materijala (što doprinosi njegovoj čvrstoći i smanjenju mase), ima električni pogon i autopilota.

Ovaj vazduhoplov dobio je ime po slavnom srpskom vojskovođi, vojvodi Radomiru Putniku, a razvijao ga je tim u kom se okupilo više od 50 studenata, koji su na njemu radili čitavih osam meseci. Tokom razvoja letelice napravljena su dva testna prototipa koji su služili za optimizaciju dizajna i performansi letelice.

Tim udruženja Beoavia studenata Beogradskog univerziteta i Putnik Foto Beoavia

Beoavia, udruženje koje je osnovano 2017. godine, po treći put učestvuje na međunarodnom takmičenju studentskih timova u dizajniranju i izradi bespilotnih letelica Air Cargo Challenge, koje se održava od 2007. godine

Prvi put Beoavia je učestvovala 2019. godine sa projektom Raven, dok je tri godine kasnije predstavljena letelica Fenix. Ovo studentsko udruženje je pre Putnika razvilo deset projekata.

Za svoju letelicu ModularX (koncept bespilotne letilice sa promenljivom konfiguracijom) prošle godine su u Sevastopolju osvojili zlatnu medalju, o čemu je portal Aero.rs pisao.

"Ovogodišnji izazov za Beoaviu bio je da osmisli, dokumentuje, izgradi i upravlja radio-vođenom letelicom sa najboljom i najvišom kombinacijom velikog tereta, odlične efikasnosti i visoke brzine", rekao je Nikola Jovanović, koordinator projekta Putnik:

"Ovaj zadatak zahteva visok nivo tehničke preciznosti i inovativnosti, što je predstavljao pravi izazov za naš tim”, dodao je Jovanović.

Za organizaciju ovogodišnjeg Air Cargo Challenge takmičenja zadužen je tim iz Ahena ADDI, koji je na prethodnom izdanju ovog međunarodnog nadmetanja osvojio prvo mesto.

(Aero.rs)

Video: AERO2024: Tecnam P2010 Gran Luso Prince Aviation

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>