• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Galeb iz Srbije danas i sutra na nebu iznad Hrvatske: Svetska premijera Galeb tima na aeromitingu CIAV2024

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Varaždinu će prvi put otkako je formiran Galeb Team biti javno pokazan oldtajmer avion Soko Galeb G2, nekadašnji ponos vazduhoplovne industrije bivše Jugoslavije

  • 0

"Nova priča o jednom starom dobro poznatom avionu" kaže Bojan Matić, jedan od dvojice pilota iz Galeb tima (Galeb Team) iz Srbije koji su juče doleteli u Varaždin gde će danas i sutra (subota i nedelja 13. i 14. jul) na aeromitingu CIAV2024 predstaviti školsko-borbeni avion iz bivše zajedničke države, nekadašnji ponos vazduhoplovne industrije SFRJ.

Soko Galeb G-2, danas restaurirani oldtajmer, rado je viđen gost i učesnik vazduhoplovnih manifestacija.

Soko Galeb G-2 Galeb Team Salinger Igor
Soko Galeb G-2 Galeb Team Salinger Igor
Soko Galeb G-2 Galeb Team Salinger Igor

Širom sveta prikazivali su ga i pokazivali privatni vlasnici, vazduhoplovci okupljeni oko beogradskog Aero kluba Galeb, privatna akrobatska grupa Stars iz Novog Sada u kojoj su leteli nekadašnji članovi čuvene akro-grupe RViPVO Leteće zvezde...

Najpoznatiji vlasnik aviona ovog tipa svakako je bio proslavljeni američki glumac Džon Travolta, koji je 1987. godine poslao svog menadžera u Beograd da mu kupi jednog Galeba G-2. Sve do 2015. godine ova letelica nalazila se u njegovoj kolekciji, kada je prodat "u besprekornom stanju". 

Soko Galeb G-2 Galeb Team Salinger Igor
Soko Galeb G-2 Galeb Team Salinger Igor

Galeb G-2 u Varaždinu prikazuje pilot Aleksandar Beara. Vizuelnoj atraktivnosti nastupa sigurno će doprineti i "dimna instalacija" (raspršivač kapljica parafinskog ulja koji pravi efekat dima na nebu) čemu može da zahvali nekadašnji "staž" ovog aviona u novosadskoj akro grupi Stars (Zvezde).

"Galeb je školsko-borbeni avion, prevashodno konstruisan za obuku mladih pilota. To je jedan divan  avion, koji izuzetno lepo reaguje na sve komande, izuzentno lepo se ponaša u vazduhu, zato ga valjda i svi toliko volimo", kaže Matić.

Ovo je inače (što se tiče javnih nastupa), premijera ovog primerka Galeba otkako je vraćen u letno stanje i dobio nove boje i novog vlasnika. Kako smo čuli u Varaždinu, Galeb Team, čija je baza u Sremskoj Mitrovici ne skriva svoje ambicije da prikazuje Galeb na evropskim aero mitinzima, kao i nabavku još jednog popularnog "Gaše".

(Aero.rs)

Video: Proslava Dana policije: Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>