• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Akrobacije srpskog Galeba iznad Varaždina: Pogledajte ekskluzivne video snimke sa krila aviona!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aero.rs vam prikazuje video snimke sa kamere postavljene na kriliu aviona Galeb tokom nastupa na aeromitingu CIAV2024

  • 0

Akrobacije srpskog Galeba iznad Varaždina: Pogledajte ekskluzivne video snimke sa krila aviona!

Na do sada najvećoj ovogodišnjoj vazduhoplovnoj manifestaciji u regionu, aeromitingu Croatian Airshow Varazdin 2024, kako je Aero.rs prvi izvestio učestvovao je premijerno i Galeb Team iz Srbije sa restauriranim školsko-borbenim avionom Soko G2 Galeb.

Galeb Team baziran je na aerodromu kod Sremske Mitrovice, koga u milja zovu Galebtown po analogiji sa Fightertown USA, odnosno bazi NAS Mirarmar koja je postala svetki poznata posle prvog dela filma Top Gun.

Galeb G2 CIAB2024 Salinger Igor

Kako su u Varaždinu rekli lokalnim i nacionalnim hrvatskim medijima, imaju nameru da prikazuju Galeb na međunarodnim aero mitinzima i drugim vazduhoplovnim događajima, kao i nabavku još jednog aviona ovog tipa.

Na aeromitingu CIAV2024 Galeb je prikazivao - i to tri puta sa jednim letom prvog dana, i dva drugog dana manifestacije - pilot Aleksandar Beara.

Galeb je nastupio pored još dva "oldtajmer" aviona: Bombardera B-25 Mitchell iz flote Red Bull i poljskog MiG-15 lovca iz perioda rata u Koreji, ali i modernih vazduhoplova poput novih hrvatskih Dassault Rafale i helikoptera UH-60 Black Hawk i OH-58D Kiowa Warrior i slovenačkih Pilatus PC-6 i PC-9.

Aero.rs vam danas ekskluzivno donosi video snimke sa kamere postavljene na kriliu - preciznije dopunskom rezervoaru na kraju krila Galeba - tokom nastupa na varaždinskom aeromitingu.

Da ste kojim slucajem mogli da se uhvatite za krilo aviona, videli bi upravo ovo sto je prikazano u videu!

Skoro tri decenije - od šezdesetih godina do 1999. godine - Soko Galeb G-2 bio je avion na kome su svoja znanja sticale generacije pitomaca RV i PVO, od kojih su najmlađi danas na najvišim komandnim dužnostima u vazduhoplovstvu, a mnogi od njih i kapetani u svetskim avio kompanijama.

Školovanje srpskih i crnogorskih pilota na popularnom Galebu nasilno je zauvek prekinuo pogodak NATO avijacije u ratno proleće 1999 kada su uništeni avioni koji su bili (pre)natrpani u podzemni objekat Zeta (poznat i kao Šipčanik) na aerodromu Golubovci pored Podgorice.

Galeb G2 CIAB2024 Salinger Igor
Galeb G2 CIAB2024 Salinger Igor
Galeb G2 CIAB2024 Salinger Igor
Soko Galeb G2 aeromiting CIAV2024 Foto: Galeb Team

Zapamćen je kao  jedan od najuspešnijih, ako ne i najuspešniji proizvod vazduhoplovne industrije nekadašnje jugoslovenske federacije. Pored više od trideset generacija pilota RViPVO koje su stekle svoja „krila“ na Galebu, izvezen je u Libiju i Zambiju, jedan primerak u Indoneziju, a određeni broj ovih među pilotima veoma omiljenih aviona našao je svoje vlasnike na civilnom tržištu širom sveta

Zanimljivo, istorija avijacije beleži da je prvi prototip ovog aviona, koji se u dokumentima pominje kao Galeb 1, sa brojem 23001 na repu, bio je ujedno i najbrži Galeb – izrađen u aerodinamički "čistoj" konfiguraciji, bez spoljnih nosača, sa poliranim aluminijumskim površinama, dostizao je brzinu od 812 km/h

"Galeb je školsko-borbeni avion, prevashodno konstruisan za obuku mladih pilota. To je jedan divan avion, koji izuzetno lepo reaguje na sve komande, izuzentno lepo se ponaša u vazduhu, zato ga valjda i svi toliko volimo", kaže Bojan Matić jedan od dvojice pilota iz Galeb Team koji je sa ovim avionom došao na aeromiting CIAV2024 u Varaždinu.

Pored toga što je prošli vikend bila svetska premijera ovog Galeba od kad je deo Galeb Team i ponovo poleteo posle duže pauze, ovo je prvi ovogodišnji nastup vazduhoplovaca iz Srbije na jednoj međunarodnoj manifestaji. Ovog vikenda Airbus C295 RViPVO Vojske Srbije učestvuje na - dudše statičkom - delu velike međunarodne manifestacije Royal International Air Tatoo u Velikoj Britaniji, kako je Aero.rs najavio početkom maja.

(Aero.rs)

Video: Srpski vatrogasci i helikopter Ka-32 ispraćeni u Severnu Makedoniju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>