• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski helikopter, srpski piloti, grčki požari: Kamov protiv vatrene stihije u Kavali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istog dana kada je MUP Srbije uputio Bosni i Hecegovini pomoć u vidu helikoptera H215 i AB212, put atinske regije krenuo je i jedan namenski protivpožarni Kamov Ka-32

  • 1

Protivpožarni helikopter Helikopterske jedinice MUP Srbije Kamov Ka-32 sa pet pripadnika HJ pridružio pravoj armadi aviona, helikoptera, vozila i vatrogasaca iz brojnih država koji su poslati u Grčku da pruže ovoj državi pomoć u borbi sa velikim požarima koji su je zahvatili.

Pomoć su poslale Turska, Francuska, Italija,  Češka republika, Italija, Rumunija i druge zemlje. Kao i na zemlji, i na zadimljenom grčkom nebu mogu se videti najrazličitije boje i oznake ali svi ujedinjeni u zajedničkoj borbi protiv vatrene stihije.

MUP HJ Grčka MUP Srbije

Istog dana kada je MUP Srbije uputio Bosni i Hecegovini pomoć u vidu dva helikoptera - jednog AB212 i jedne H215 Super Pume, kako je Aero.rs izvestio, put atinske regije krenuo je i jedan Ka-32, kao i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila. Kako smo prvi javili, srpski vatrogasci su preusmereni u oblast Kavale gde su se takođe rasplamsali šumski požari

MUP HJ Grčka MUP Srbije
MUP HJ Grčka MUP Srbije
MUP HJ Grčka MUP Srbije

Kamov Ka-32 poslat je u konfiguraciji sa rezervoarom SP-32 kapaciteta četiri tone vode i "vodenim topom" za gašenje usmerenim mlazom vode. Ako ne nosi rezervoar, Ka-32 može nositi vodu u podvešenom vedru.

MUP Srbije objavio je da je HJ u regionu Kavale u sredu "dejstvovala od ranog jutra i za dva sata i 30 minuta izbacila 30 tona vode", kao i da njihovi pripadnici nastavljaju sa aktivnostima na gašenju požara u još dve najavljene akcije tokom današnjeg dana.

MUP HJ Grčka MUP Srbije

"Helikopterska jedinica MUP-a Republike Srbije angažovana je na teritoriji Republike Grčke u borbi sa požarima koji se trenutno dešavaju u ovoj zemlji. Grčke vlasti su odlučile da smo potrebniji u rejonu Kavale, tako da smo danas tamo bili angažovani. Napravili smo za sada dva i po sata leta i izbacili oko 30 tona vode. Tokom dana nas očekuje još dva dodatna izlaza gde ćemo izbaciti po 30 tona vode, tako da će na kraju dana količina izbačene vode biti oko 90 tona“, izjavio je Branko Popratnjak, pilot HJ MUP Srbije.

MUP HJ Grčka MUP Srbije

Ovaj pilot je posle velikog požara na Novom Beogradu u Bloku 70 objasnio specifičnosti gašenja šumskih požara i razliku u odnosu na dejstvo u urbanoj sredini:

Na snimcima iz Grčke vidi se srpski helikopter kako leti u paru sa još jednim helikopterom istog tipa koji ima podvešeno vedro sa vodom.

Kamov Ka-32 je ruski helikopter koji se izdvaja po svojoj specifičnoj nameni, prvenstveno dizajniran za gašenje požara. Osim toga, može služiti za prevoz spoljnih tereta velikih dimenzija i težina.

MUP HJ Salinger Igor

Umesto glavnog i repnog rotora, Ka-32 koristi dva koaksijalna rotora, što ga čini različitim u odnosu na standardne helikoptere.

Ovaj dizajn omogućava bolju efikasnost u iskorišćenju snage rotora, minimizuje gubitke i omogućava veći kapacitet za podizanje tereta, što je posebno korisno pri gašenju požara.

Ka-32 nudi nekoliko opcija za gašenje požara: voda se može ispuštati iz rezervoara SP-32 direktno ili se može koristiti specijalni vodeni top koji omogućava ciljano dejstvo do oko 50 metara od helikoptera.

MUP HJ Salinger Igor

Pumpa na crevu omogućava brzo punjenje rezervoara u roku od 60 sekundi. Rezervoar može primiti do 4.000 litara vode, uz mogućnost prilagođavanja količine vode prema težini helikoptera i spoljnoj temperaturi.

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024: Snimak sa krila aviona!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    15. avgust 2024. | 16:03

    Srbija treba da nabavi jos ovih helikoptera posto su se pokazali bas uspesno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>