• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sedam dana borbe sa vatrenim stihijama u Grčkoj i BiH: Srpski helikopteri i posade dočekani u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posade helikoptera Kamov Ka-32 gasile su požare u Grčkoj, dok su u Bosnu i Hercegovinu bii upućeni H215 Super Puma i AB212

  • 0
Ivica Dačić helikopterska jedinica Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U bazi Helikopterske jedinice MUP Srbije na aerodromu Nikola Tesla danas je upriličen doček za pripadnike HJ i Sektora za vanredne situacije koji su se prethodnih dana borili sa požarima u BiH i Grčkoj, o čemu je Aero.rs više puta izveštavao.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zahvalio im se na hrabrosti i požrtvovanju u zaštiti života meštana i njihove imovine u područjima ugroženim vatrenom stihijom.

Helikopterska jedinica MUP SVS Foto: MUP Srbije

Tokom međunarodne misije pomoći grčkom narodu, sedam članova posade Helikopterske jedinice sa helikopterom za gašenje požara nosivosti pet tona vode, ostvarili su 50 naleta i izbacili 200 tona vode, dok je helikopter Kamov K-32 bio angažovan u rejonima grada Kavale i opštine Seres na gašenju požara na otvorenom.

Istovremeno, 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila bilo je raspoređeno kod mesta Kálamos kako bi sprečili širenje požara.

Helikopterska jedinica MUP SVS Foto: MUP Srbije

Dočekan i tim od deset članova posade Helikopterske jedinice i pripadnik Sektora za vanredne situacije koji su helikopterom Super Puma gasili veliki požar u Tjentištu i Bileći, u BiH, navodi MUP.

Helikopteri su upućnjeni u Grčku i BiH 13. avgusta. Pored Airbus Helicopters H215 Super Puma, u gašenje požara u NP Sutjeska-Tjentište bilo je uključen i helikopter AB212 sa posadom.

"U ovim akcijama pokazali ste sjajan primer odličnog koordinisanog tima koji je svojim iskustvom, znanjem, resursima, ali i dobrom obučenosti dokazao da stojite rame uz rame sa najopremljenijim jedinicama za spasavanje i zaštitu u Evropi", rekao je ministar Dačić.

MUP, smatra ministar, ima dovoljno kapaciteta za uspešno gašenje požara u Srbiji, kao i za borbu protiv požara van granica naše države: "Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ima sasvim dovoljno kapaciteta kako u tehnici i resursima, tako i u ljudstvu za uspešno gašenje požara u Srbiji, ali isto tako ističem da je Republika Srbija svojom odgovornom politikom još jednom dokazala da ima izuzetne kapacitete i u borbi protiv požara van granica naše države, odnosno da pravovremeno i nesebično bude podrška i oslonac drugim zemljama onda kada je potrebno", kaže Dačiće a prenosi Tanjug

Dačić je je naglasio da će MUP i u narednom periodu ulagati u još bolje uslove za rad vatrogasaca-spasilaca i pripadnika Helikopterske jedinice.

(Aero.rs)

Video: Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: AW119 Koala Helikopterskog servisa Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>