• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova britanska vlada smanjuje troškove: Otkazuje se ugovor za VIP helikopter

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodna vlast u Ujedinjenom Kraljevstvu je bila često kritikovana zbog navodnog trošenja velikih budžetskih sredstava za VIP prevoz avionima i helikopterima

  • 1
Helikopter Leonardo G-MAOL Foto: Shutterstock

Nova laburistička vlada u Ujedinjenom Kraljevstvu za sada je odlučna u nameri da smanji troškove budžeta. Na meti mera štednje su i VIP helikopteri za prevoz visokih zvaničnika čiji ugovor o iznajmljivanju neće biti produžen.

Novi britanski premijer Keir Starmer i njegova vlada će prema najavama prestati da koriste iznajmljene helikoptere za prevoz važnih osoba. Ugovor o najmu helikoptera ističe ove godine, a sadašnja garnitura ne planira da ga produži, preneo je Aero Time.

Petogodišnji ugovor sa Leonardovim britanskim distributerom Sloane Helicopters neće biti produžen. Prema pisanju AIN Online, ovaj posao podrazumeva najam dva AgustaWestland AW109 i vredan je oko 40 miliona funti. Ovim letelicama upravljaju piloti kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF).

Helikopter Leonardo G-MAOL Foto: Wikipedia

Prethodna vlast u Ujedinjenom Kraljevstvu je bila često kritikovana zbog navodnog trošenja velikih budžetskih sredstava za VIP prevoz. Protivnici konzervativaca navode da su vlastodršci bili "van dodira" sa svakodnevnim problemima britanske javnosti.

Istraživanje BBC iz 2023. godine pokazalo je da tadašnji premijer Riši Sunak koristi VIP helikoptere i avione više nego njegova tri prethodnika.

(Aero.rs)

Video: Gašenje požara na Staroj planini: Nenad Raičević, pilot Helikopterske jedinice MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    29. avgust 2024. | 12:21

    Englezi nemaju para, a Vulin bi samo da leti helikopterom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>