• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poleteo prvi serijski modernizovani protivpožarni helikopter Kamov Ka-32A11M

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj model poseduje modernizovanu pilotsku kabinu sa najnovijom avionikom, jače motore i novi digitalno kontrolisani rezervoar za vodu s komjim se požar može gasiti i na spoljnim temperaturama od -20 stepeni

  • 0
Ka-32A11M helikopter Foto: Shutterstock

Prvi serijski proizvedeni modernizovani model vatrogasnog helikoptera Ka-32 sa oznakom Ka-32A11M poleteo je sa  poligona za testiranje letelica u blizini fabričkih pogona u Kumertau, na jugozapadu Ruske Federacije, saopštila je državna korporacija Rostec.

Novi model ovog vazduhoplova poseduje modernizovanu pilotsku kabinu sa najnovijom avionikom, ali i nove, jače motore - VK2500PS-02 sa povećanom snagom u početnom i hitnom režimu rada.

Snaga u režimu poletanja je 2.200 konjskih snaga, dok je u hitnom režimu 2.700 konjskih snaga.

Ka-32A11M helikopter Foto: Russian Helicopters

Tu je i novi digitalno kontrolisani vodeni rezervoar SP-32, sa kapacitetom od 4.000 litara vode i 400 litara pene. Njegova glavna karakteristika je električno grejanje prelivnog rezervoara, što omogućava gašenje požara na spoljnim temperaturama do minus 20 °C, javlja Ruavia.

"Do danas, Ka-32A11M sa novim motorima obavio je više od sto letova u okviru testiranja. Helikopter je sposoban za rad po međunarodnim standardima u kategorijama 'A' i 'B', koje postavljaju najstrože zahteve u pogledu pouzdanosti i sigurnosti letenja", navode iz Rosteca.

Ovaj modernizovani model vatrogasnog helikoptera odobren je za proizvodnju 26. decembra 2023. godine od strane Rosavijacije.

Kamov Ka-32A11BC Salinger Igor

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije raspolaže sa dva helikoptera Ka-32A11BC koji su tokom ove godine korišćeni više puta za gašenje požara kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Od prvog leta Ka-32 1980. godine i početka serijske proizvodnje 1985. godine, proizvedeno je više od 180 helikoptera različitih modifikacija.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>