• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da proverite da li će na vašem letu biti turbulencije?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turbulencija je glavni razlog straha od letenja kod većine putnika

  • 0
Atmosferska turbulencija Foto: Shutterstock

Turbulencije su glavni izvor straha od letenja. Nastaju kao nagle i nepredvidive promene brzine i smera vazdušnih struja u atmosferi. Savremeni avioni su konstruisani tako da za njih ona ne predstavlja veliku opasnost, međutim, osim nelagodnosti koju izaziva, može predstavljati opasnost za posadu i putnike.

Najčešće nastaje unutar ili u blizini kumulonibusa kao i kada vazdušne struje naiđu na visoke planine i od njih se odbiju praveći talase u atmosferi.

Najopasnije turbulencije nastaju na potpuno čistom nebu, daleko od oblaka i na velikim visinama na kojima lete komercijalni avioni. Teško ih je predvideti i otkriti, jer nisu vidljive za avionske meteorološke radare.

turbulencije Foto: Shutterstock

Posade aviona koje na njih naiđu obaveštavaju kontrolu letenja o njenom položaju i jačini a kontrola letenja zatim informiše druge letove koji prolaze u toj zoni.

Šta su blage, a šta jake turbulencije

Tokom turbulencije, avioni mogu doživeti nagle promene visine, ali su one uprkost percepciji putnika relativno male. U većini slučajeva, avioni se pomere gore-dole za nekoliko metara što nazivamo blagom turbulencijom pa do 10 - 30m što klasifikujemo kao umerenu turbulenciju.

turbulencije Foto: Shutterstock

U izuzetno retkim slučajevima, promene visine mogu biti od 30 do 60m pa i više što nazivamo teškom ili jakom turbulencijom. Posle poletanja, signal za vezivanje pojaseva je uglavnom ugašen a piloti ga aktiviraju i tokom leta ukoliko očekuju ili su dobili informaciju od drugih aviona ili kontrole letenja da avion ulazi u zonu turbulencije. Preporuka aviokompanija je da putnici ostanu vezani tokom celog leta kako bi se smanjio rizik od povreda tokom iznenadnih turbulencija.

Kako proveriti potencijalne turbulencije

Kakvo će biti vreme i da li će biti turbulencije na vašem letu, možete saznati od 3 do 24h pre vašeg leta na sajtu turbli.com. Sajt pruža i jako veliki broj informacija i statističkih podataka o turbulenciji za određene regione, linije i aerodrome.

turbulencije Foto: Shutterstock

10 najturbulentnijih avionskih ruta u Evropi u 2023.

  1. Milano – Ženeva
  2. Milano – Cirih
  3. Ženeva – Cirih
  4. Marselj – Cirih
  5. Zgornji Brnik – Cirih
  6. Nica – Bazel
  7. Nica – Cirih
  8. Jerevan – Tbilisi
  9. Bazel – Venecija
  10. Frankfurt – Kazele Torineze

Naravno, treba napomenuti, da sve pilotske posade pre leta pripremaju i usklađuju rutu u skladu sa vremenskim uslovima. Dakle, imajte poverenja u pilote, avione, budite vezani sve vreme i uživajte u letu!

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>