• 34

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Srbije i komandant Helikopterske jedinice: Još helikoptera za MUP

Vreme čitanja: oko 3 min.

Po tipovima i broju helikoptera - pogotovu posle nabavki H145M, H215 i Ka-32 poslednjih nekoliko godina - u svojoj floti, i uz znanje i iskustvo njenih pilota, ova jedinica se vinula u sam evropski vrh i bez preterivanja može se reć da se nalazi među prvih pet policijskih helikopterskih jedinica na kontinentu

  • 34
MUP HJ Salinger Igor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razovarao je na proslavi dana MUP  sa komandatom Helikopterske jedinice pukovnikom Nenadom Nedićem, i tom prilikom potvrdio da će ova elitna jedinica dobiti, kako je rekao, "još mašina". Tom prilikom Nedić mu je predočio da bi im značio još jedan Airbus Helicopters H145M, ali i Super Puma s obzirom na potrebe koje imaju pripadnici SAJ-a i Žandarmerije.

Iznad svega, predsednik je istakao odgovornost pilota ove jedinice, u koju je i sam priliku da se uveri, što je i dočarao jednom, što bismo rekli, crticom iz života.

"Mašina ima dovoljno i stiže još, a treba li ljudi?", pitao je predsednik obraćajući se komandatu za kog je sekun pre rekao ministru Gašiću: "Nenad nam je vredan čovek"

Komandant Nedić mu je rekao da bi im značio još jedan helikopter tipa H145, što po predsedniku nije problem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Bratislav Gašić i komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić Predsednik Aleksandar Vučić i ministar Bratislav Gašić u razgovoru sa komandantom Nenadom Nedićem Foto: MUP

"Ali ljudi?"

"Trudimo se da motivišemo mlade. Što se tiče tehnike, ovo su sve mladi momci koje smo primili, školujemo ih", odgovorio mu je Nedić.

Predsednik uveren u odgovornost pilota

Na pitanje predsednika da li su odgovorni, komandant mu je potvrdno odgovorio a na šta se Vučić nadovezao sa pričom o odgovornosti koja je vezana za jedan njegov let a za komandama helikoptera MUP-a bio je upravo komandat Nedić.

"Da vam ispričam. Bili smo jedanput kod Jajca i trebalo je da se krene prema... Ne znam gde. I, on zna (pokazujući na komandatna) bilo je nevreme, ovako i onako. I, sad ja insistiram da idemo, ali su na silu prizemljili helikopter. Mora čovek da bude odgovorniji uvek i u svakom trenutku, jer vi vodite računa i o vojnicima, i o policijcima..."

Predsednik Vučić je, takođe, u tom razgovoru, konstatovao da je vatrogasni ruski helikopter Kamov Ka-32 važan, i istakao da ćemo ako i drugi ruski stigne imati veliku prednost u odnosu na sve druge.

"Imaćemo 9 helikoptera. Dve pume, dva Kamova, i ovih malih 3 i dva bela 212", naveo je Nedić.

"I, onda ti fali još jedan, 2 da bi imao punu eskadrilu. Onda u Evropi niko u policiji ne bi imao bolju helikoptersku jedinicu", zaključio je Predsednik koji je u razgovoru s ministrom Gašićem konstatovao da piloti moraju da imaju veće plate od ministra.

Planovi za budućnost - Helikoterska jedinica MUP broj 1 u Evropi

Piloti Helikopterske jedinice gasili su prethodnih godina požare kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj, Grčkoj...Protiv vatrene stihije dizani su helikopteri Agusta Bel 212, zanosna H145-ca, a veliki doprinos daće od ove godine i Airbus H215  Super puma, kojih je tri u floti HJ MUP-a, a koji su dosta veći i dosta brži od ostalih helikoptera u floti.

Ono što Super puma radi u jednom naletu, drugi helikopteri moraju bar 3 puta. Naime, ovaj helikopter može da nosi vedro kapaciteta 4, 5 tone. To znači da su u jednom naletu sa pouzdanim ali danas već vremešnim helikopterom Agusta Bel 212 - legendarnim Huey, mogli da izbac od 1.000 do 1.500 litara vode, a Super Pumom mogu tri do četiri puta više.

Video: Vučić sa helikopterskom jedinicom na proslavi dana policije

Po tipovima i broju helikoptera - pogotovu posle nabavki H145M, H215 i Ka-32 poslednjih nekoliko godina - u svojoj floti, i uz znanje i iskustvo njenih pilota, ova jedinica se vinula u sam evropski vrh i bez preterivanja može se reć da se nalazi među prvih pet policijskih helikopterskih jedinica na kontinentu.

(Aero Telegraf)

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milanka

    20. jul 2023. | 11:11

    Srećno u planiranju novih misija i operacija koje će doprineti bezbednosti građana.

  • sara

    20. jul 2023. | 11:11

    Impresioniran sam sa profesionalnošću i odgovornošću pilota ove jedinice.

  • Katalina

    20. jul 2023. | 11:11

    Helikopterska jedinica policije predstavlja pravi dokaz i pokazatelj da kada se vredno i naporno radi uspešni rezultati ne mogu izostati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>