• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

HRZ: prelet iznad 18 gradova za 18. godišnjicu akro grupe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Začetkom akro grupe u HRZ smatra se nastup u formaciji četiri aviona Pilatus PC-9 prilikom otvaranja evropskog prvenstva u jederenju u Zadru 2004. godine

  • 0
Akro grupa Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva Salinger Igor

Akrobatska grupa hrvatskog vazduhoplovstva (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ) Krila Oluje obeležila je 18. godišnjicu osnivanja preletom iznad - simbolično - 18 gradova u petak 11. avgusta: Zadra, Šibenika, Primoštena, Rogoznice, Splita, Vodica, Biograda, Zadra, Lošinja, Pule, Labina, Opatije, Rijeke, Krka, Senja, Raba, Novalje, Paga i Vira.

Začetkom akro grupe u HRZ smatra se nastup u formaciji četiri aviona Pilatus PC-9 prilikom otvaranja evropskog prvenstva u jederenju u Zadru 2004. a prvi javni nastup i pod službenim imenom imali su 5. avgusta 2005. godine nad Kninom, tokom državnog obeležavanja operacija Oluja.

Piloti HRZ posebno su ponosni na činjenicu da a razliku od većine svetskih akrobatskih grupa čiji se piloti isključivo bave uvežbavanjem i nastupima, redovan posao njihovih pilota je obuka budućih kolega - rade kao nastavnici letenja. Za svoja uvežbavanja i nastupe nemaju poput ostalih akrobatskih grupa posebno izdvojene i opremljene avione već upotrebljavaju Pilatuse PC-9 iz sastava 392. eskadrile aviona 93. krila (wing, formacija ranga vazduhoplovne brigade) HRZ-a, prema trenutnoj raspoloživosti.

Sličan pristup imala je i SFRJ čiju su akrobatsko grupu Vojno Vazduhoplovne Akademije - takođe u Zadru - isto sačinjavali nastavnici letenja.

Hrvatska akrobatska grupa poznata je i što je imala u svom sastavu Dijanu Doboš, jednu od samo nekoliko žena koje su bile članice akrobatskih grupa u sastavu raznih vazduhoplovstava. Imala ukupno 24 nastupa u grupi.

Akro grupa Hrvatskog Ratnog Zrakoplovstva Salinger Igor
Kandidati za akrobatsku grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz "osnovne uslove izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva aviona", navodi hrvatsko ministarstvo odbrane.

Akro grupa učestvovala je u proteklih 18 godina na najprestižnijim vazduhoplovnim manifestacijama i aeromitinzima u mnogim evropskim državama, uključujući Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku, Nemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Belgiju, Italiju, Tursku, Poljsku, Dansku, Švajcarsku, Veliku Britaniju i Francusku.

Čitaocima iz Srbije može biti zanimljiv podatak da su avioni hrvatske akro grupe nekoliko puta preletali kroz vazdušni prostor Srbije na odlasku i povratku sa aeromiting u Rumuniji.

Akrobatskog grupi HRZ rođendan je čestitao i ministar obrane Mario Banožić, relakavši između ostalog da je akro grupa "zbog svoje izvrsnosti postala neizostavan deo obeležanja značajnih datuma i događaja" za Hrvastku.

(Aero.rs)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>