• 17
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Amerikanci ističu kako je ovo "prvi put da su helikoperi USAF iznad Srbije od 1999. godine"

  • 17
Zajednička vežba USAF i RViPVO u borbenom traganju i spasavanju U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Edgar Grimaldo

"Prvi zajednički let američkog i srpskog vazduhoplovstva u isoriji: Helikopterske operacije traganja i spasavanja" - pod ovim naslovom su poslovično odlični informativni i PR kanali američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) i ministarstva odbrane (DoD) preneli vest o poseti njihovih helikopterskih posada specijalizovanih za borbeno traganje i spasavanje kolegama iz RViPVO Vojske Srbije.

Pripadnici USAF iz 435. eskadrile (435th Contingency Response Support Squadron) iz Ramštajna i 56. eskadrile (56th Rescue Squadron) iz Avijana sletele su helikopterom HH-60G Pawe Havk na aerodrom Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici 7. avgusta.

HH-60G Pave Hawk jedna je od brojnih varijanti čuvenog helikopera UH-60 Black Hawk koji je bio i još uvek je okosnica vertikalnog manevra američkih oružanih snaga. Pave Hawk prilagođen je operacijama borbenog traganja i spasavanja u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Usledio je zajednički let u formaciji sa helikopterom Airbus H145M iz 119. mešovite eskadrile Zmajevi koji je američke kolege "odveo" do Niša. U Pave Hawk helikopteru bio je i ambasadaor SAD u Srbiji Kristofer Hil koji nije propustio da naglasi "solidarnost izmedju Department of Defence i Ministarstva odbrane Srbije".

Amerikanci ističu kako je ovo "prvi put da su helikoperi USAF iznad Srbije od 1999. godine". Upravo su takvi helikopteri u dva navrata izvukli iz Srbije oborene američke pilote tokom operacije Združena snaga, odnoso agresije NATO na SR Jugoslaviju. Faktografski ova tvrdnja ne odgovara istini, razne varijante Black Hawk helikopera dolazile veoma često u Srbiju iz različitih razloga - ali barem dobro zvuči za javnost.

Poseta se nastavila u Nišu gde bazira 119. eskadrila 98. vazduhoplovne brigade RViPVO, teorijskim radionicama, razmenom iskustava o tehnici koji jedni i drugi koriste. USAF posebno istice značaj zajedničkih letova sa srpskim kolegama koji zahtevaju "obostranu komunikaciju i osposobljenost obe posade".

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u odličnim fotografijama i video snimku koji su napravili pripadnici 86. transportnog vinga USAF

Amerikanci ističu i da su im se srpske kolege pohvalile sa "novim helikopterom koji su nedavno nabavili i njegovom opremom" (Airbus H145M, op. aut), kao i da su im pokazani video snimci operacija traganja i spasavanja prilikom humanitarnih katastrofa - verovatno snezni smetovi i poplave 2014. - i prenesena iskustva od strane posada RViPVO.

Za razliku od gostiju koji su poseti Srbiji naknadno dali zavidan publicitet, domaće Ministartvo odbrane izašlo je kada je aktivnost počela izašla sa informacijom na početku ove zajedničke aktivnosti:

Zajednička vežba USAF i RViPVO u borbenom traganju i spasavanju U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Edgar Grimaldo
"U zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije ove nedelje boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država radi razmene iskustava u oblasti traganja i spasavanja. Tokom posete razmatraju se ključna pitanja od značaja za bezbednu i efikasnu realizaciju borbenog traganja i spasavanja i mogućnosti za dalju saradnju vazduhoplovnih snaga Republike Srbije i SAD u ovoj oblasti".

"Slične operativne procedure koriste se i prilikom angažovanja helikoptera u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama. Reč je o razmeni iskustava u primeni operativnih procedura u planiranju i izvođenju operacija traganja i spasavanja i upotrebi savremenih uređaja i opreme koji omogućavaju potragu, lociranje i evakuaciju pripadnika oružanih snaga i civila, iz okruženja i s nepristupačnih terena u svim vremenskim i zemljišnim uslovima", navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>