• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski bombarder Tu-22M3 na meti: Uništen ili samo oštećen?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uništenje ili oštećenje jednog bombardera Tu-22M3 teško može da značajno poremeti sposobnosti borbene komponente VKS-a

  • 1

Ruska vazduhoplovna baza Solci-2 u Novgorodskoj oblasti, južno od Sankt Peterburga, našla se na udaru dronova 19. avgusta.

Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo incident, ali se u svetskoj javnosti spekuliše o nastaloj šteti.

Rusi navode da je oštećen supersonični strateški bombarder Tu-22M3, dok zapadni mediji pišu da je letelica uništena.

S druge strane, ukrajinska Pravda tvrdi da su uništena dva bombardera, tokom napada na baze Solci-2 i Šajkovka u Kaluškoj oblasti (evropski deo Rusije), a poziva se na obaveštajne izvore.

"Bespilotna letelica je locirana i pogođena hicima iz malokalibarskog oružja, ali je jedan avion oštećen. Nije bilo žrtava ovog terorističkog napada", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Dodaje se da je požar na platformi aerodroma brzo lokalizovan.

BBC izveštava da je Tu-22M3 uništen, a na osnovu snimaka velikog požara koji su osvanuli na društvenim mrežama. Posebno ističu "prepoznatljivi nos letelice".

Britanski javni medijski servis tvrdi da je analizirao snimljeni materijal i dostupne informacije, i zaključio da su verodostojni.

Uništenje ili oštećenje jednog bombardera Tu-22M3 teško da može značajno da poremeti sposobnosti borbene komponente VKS, ali jeste indikacija da je - ako ima neke veze s napadom kako se pretpostavlja - Ukrajina barem ograničeno sposobna da izvede uspešan udar na tačkasti cilj duboko u teritoriji Rusije.

Zanimljivo da zvanični ruski izvori, na koje se poziva BBC, navode da je u pitanju "letelica kopter tipa" (da li kvadkopter, oktokopter ili nešto treće) i da je primećena od strane osmatrača oko aerodroma - dakle vizuelno, ne pomoću radara ili nekog drugog tehnološkog sredstva.

Ruski opis letelice sugeriše da je u pitanju komercijalno dostupni dron, kakav se koristi za snimanja ili u poljoprivredi, što pokreće pitanje kako se našao više od 600 kilometara od rusko-ukrajinske granice.

Ove srede (23. avgust), rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su "ruske vojne snage osujetile pokušaj napada dronovima na zgrade u Moskvi, oborivši dve letelice u Možajskom i Himkijskom okrugu, a još jedan dron osujećen je sredstvima elektronske borbe i srušio se na zgradu u izgradnji, u kompleksu Moskva siti", prenosi TASS.

Tupolev Tu-22M (NATO klasifikacija Backfire) je strateški supersonični bombarder s promenljivom geometrijom krila, konstruisan u SSSR-u.

Verzija Tu-22M3 je uvedena u upotrebu 1983. godine. Dostiže brzinu 2.300 km/h, uz operativni domet do 6.900 kilometara.

Može da ponese 24.000 kilograma ubojnih sredstava, uključujući bombe i krstareće rakete.

(Aero.rs)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>