• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kanadski premijer Trudo morao da ostane u Indiji, pokvario mu se avion CC-150 Polaris

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po premijera i njegove ljude je istog dana poslat drugi avion RCAF ali je i on imao određenih problema zbog čega je prekinuo let ka Indiji i preusmeren u London.

  • 0
Royal Canadian Air Force RCAF CC-150 Polaris Foto: Shutterstock

Kanadskog premijera Džastina Trudoa dočekalo je neprijatno iznenađenje nakon samita G20 u Indiji kada je saznao da je njegov avion nije ispravan i da ne može da se vrati za Kanadu.

Prvi čovek vlade i njegova delegacija ostali su zaglavljeni u Indiji zbog kvara na avionu CC-150 Polaris Kanadskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Canadian Air Force - RCAF) koji je trebao da ih preveze u matičnu državu.

Kvar je otkriven u nedelju 10. septembra nakon završetka godišnjeg G20 samita u Nju Delhiju, a iz Trudoovg kabineta su poručili da se problem ne može brzo otkloniti.

Royal Canadian Air Force RCAF CC-150 Polaris Foto: Shutterstock

Zbog nemogućnosti povratka u Kanadu, dražvna delegacija je bila primorna da svoj boravak u Indiji produži, prenosi Aero Time.

Po premijera i njegove ljude je istog dana poslat drugi avion RCAF ali je i on imao određenih problema zbog čega je usred svog leta ka Indiji morao biti preusmeren u London. Kakav je problem drugi avion imao ostaje nepoznato.

Problematična letelica zadužena za prevoz premijera iz Indije je Airbus CC-150 Polaris - specijalni avion kraljevskog vazduhoplovstva.

Konkretno, se radi o vazduhoplovu sa oznakom 15001 iz 437. transportne eskadrile RCAF, poznatog kao Can Force One.

CC-150 Polaris je modifikovana varijanta aviona Airbus A310-300 - širokotrupne letelice koja se proizvodila osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. U Polaris floti RCAF se nalazi pet CC-150 koji su na početku svoje karijere leteli za kanadsku kompaniju Wardair.

U flotu oružanih snaga ulaze početkom devedesetih godina. Avion 15001 se koristi za prevoz najviših državnih funkcionera  dok letelice sa sufiksom 2 i 3 izvršavaju misije vojnog transporta.

Dva aviona, 15004 i 15005 su modifikovani u varijantu MRTT (Multi-Role Tanker Transport) odnosno višenamenske avione-cisterne.

Kanda je nedavno poručila devet modernih avio-cisterni A330MRTT o čemu je Aero.rs pisao u julu.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus Helicopters H145M MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>