• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska se sprema za dolazak Dassault Rafale

Vreme čitanja: oko 1 min.

HRZ bi do kraja ove godine trebalo da dobije četiri Dassault Rafala, dok će u 2024. i 2025. godini primiti po još četiri letelice

  • 4
HRZ Rafale Dirk Jan de Ridder/www.ridder.aero

Dok hrvatski mediji prenose prve fotografije aviona Rafale sa oznakama nacionalnog vazduhoplovstva, sedam zastarelih lovaca Mig 21 preseljeno je iz Zagreba u Zadar.

Budući hrvatski Rafal B, očigledno dvosed koji služi za obuku pilota HRZ, viđen je na sletanju u bazu Sen Dizier sredinom septembra.

Hrvatsko vazduhoplovstvo (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ) trenutno vrši infrastrukturne pripreme u svojoj bazi na zagrebačkom aerodromu kako bi spremno dočekalo francuske Dassault Rafale. Dok traju radovi na izgradnji hangara i pratećih objekata, eskadrila MiG-ova 21 privremeno je izmeštena u Zadar.

Celokupna 191. eskadrila lovačkih aviona koju čini sedam operativnih MiG-ova 21 je u sredu 13. septembra prebačena u bazu 93. krila (ving - NATO formacija ranga vazduhoplovne brigade) na aerodromu Zemunik pored Zadara, prenosi Obris. Hrvatska lovačka avijacija, makar jedan njen deo, trebala bi da ostane u Zadru sve dok se radovi na Plesu ne završe.

U Zagrebu se trenutno grade hangari za smeštaj aviona, skladište za rezervne delove, radionica za servisiranje motora kao i zgrada gde će biti smešten simulator letenja, piše Zamaaero.

HRZ Rafale Dirk Jan de Ridder/www.ridder.aero
HRZ bi do kraja ove godine trebalo da dobije četiri Dassault Rafala, dok će u 2024. i 2025. godini primiti po još četiri letelice.

Hrvatska je sredinom 2021. godine kupila dvanaest Dassault Rafale aviona, a radi se o korišćenim vazduhoplovima koji su leteli za francusko ratno vazduhoplovstvo (Armée de l'air et de l'espace). Eskadrila letelica je Hrvatsku koštala 999 miliona evra, a u njenom sastavu će biti deset jednoseda i dva dvoseda.

Rafal je višenamenski dvomotorni lovac četvrte generacije, koji je dizajniran da bude okosnica francuskog ratnog vazduhoplovstva do 2040. godine. Namenjen je da ravnopravno izvršava zadatke protivvazdušne odbrane, premoći u vazdušnom prostoru i dejstva vazduh-zemlja. Za ovaj avion interesovanje je pokazala i Srbija: o kupovini eskadrile Rafala, koja bi pojačala operativne sposobnosti našeg ratnog vazduhoplovstva, pregovara se već više od godinu dana

(Aero.rs/AŠ/AB)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    22. septembar 2023. | 21:12

    Šta će im? Koga da bombarduju kad srba više nema? Da prskaju voćnjake?

  • zika

    23. septembar 2023. | 09:43

    cujem da hrvati u vojvodini zele odcepljenje imaju nekog svog'mileta martica' pa da ih zastite!

  • Splićo

    24. novembar 2023. | 16:33

    Poslovica kaže: tko ne hrani svoju vojsku, hraniti će tuđu. Zato su avioni tu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>