• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NATO šalje AWACS u Litvaniju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zajedno sa dva Boeinga E-3, u Šiauliai stiže i 150 pripadnika NATO snaga koji će opsluživati avione

  • 0

NATO je odlučio da rasporedi dve AWACS platforme (Airborne Warning and Control System - vazdušni sistem za upozoravanje i kontrolu) u Litvaniju kako bi mogao lakše da nadgleda aktivnosti ruskih oružanih snaga.

Prvi Boeing E-3A Sentry stigao je u četvrtak 28. septembra na aerodrom Šiauliai na severu Litvanije gde će biti baziran u narednom periodu. Još jedna letelica istog tipa trebala bi uskoro da bude premeštena iz NATO baze u Gajlenkirheu (Nemačka) u litvanski grad.

"Agresija Rusije na Ukrajinu povećala je naš fokus na bezbednosno okruženje u regionu Baltičkog mora. Naš AWACS može da otkrije avione i rakete stotinama kilometara daleko , što ih čini ključnim sistemom za rano upozoravanje NATO-a. Zahvaljujem se Litvaniji što je ugostila letelicu. Ovo je važan doprinos našoj zajedničkoj bezbednosti," rekao je portparol severnoatlantskog pakta Dvejn Vajt.

Boeing E-3A NATO Shutterstock

Iz NATO-a poručuju da će avioni ostati u Litvaniji u narednih nekoliko nedelja i da će leteti iznad savezničkih zemalja. AWACS-i će pratiti aktivnosti Rusije odnosno njenih vojnih aviona.

Zajedno sa dva Boeinga E-3, u Šiauliai stiže i 150 pripadnika NATO snaga koji će opsluživati avione.

Ovaj AWACS može da ostane u vazduhu jedanaest sati i da nadgleda teritoriju površine 312.000 kilometara kvadratnih. Boeinga E-3 je baziran na platformi civilnog B707 i ušao je službu sredinom sedamdesetih godina prošlog veka.

Kako bi ova relativno stara AWACS platforma uspela da odgovori na nove zahteve NATO-a, ona se konstantno modernizuje novim elektronskim i avionskim sistemima.

Pored država NATO saveza koje imaju svoje sopstvene Boeinge E-3, severnoatlantski pakt ima i zajedničku flotu od 14 Boeinga E-3A.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>