• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci javno traže avio-prevoznika za tajne misije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ratno vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država (USAF) traži novog operatora za flotu aviona poznatu pod imenom Janet

  • 0

Američko ratno vazduhoplovstvo (US Air Force - USAF) traži kompaniju, odnosno operatera koja bi u narednom periodu nastavila da upravlja flotom aviona Boeing 737-600s, poznatom pod imenom Janet.

Ovi avioni prevoze pripadnike USAF-a, podugovarača i drugih zvaničnih organizacija SAD  kao i njihove saradnike iz Las Vegasa na razne tajne lokacije gde je to potrebno, prvenstveno poligone u Nevadi gde se ispituju novi i često tajni vazduhoplovi poput čuvene Oblasti 51 (Area 51) ili poligona Tonopah.

Nadmetanje za ovaj unosni ugovor sa Američkim ratnim vazduhoplovstvom održaće se 14. i 15. decembra.

Tada će biti otvorene ponude za upravljanje i održavanje šest vazduhoplova marke Boeing 737-600, kao i za ograničenu podršku za pet aviona marke Beechcraft King Air koji se koriste za ove važne misije, prenosi portal Aviationweek.

"Američka vlada ima potrebu za sigurnim, pouzdanim avionskim transportom između raznih tačaka unutar kontinentalnog dela Sjedinjenih Država. Ova vrsta operacije smatra se misijom u kojoj nema neuspeha", navodi se u pozivu za nadmetanje koji je objavljen 7. novembra.

Kompanija koja dobije ugovor sa USAF-om obavljaće svakodnevne misije sedam dana u nedelji i prevoziće ljudstvo na četiri lokacije koje su u radijusu od oko 500 kilometara.

Avioni Janet poletali bi iz matične baze na Međunarodnom aerodromu Harry Reid u Las Vegasu, poznatom i kao Station 9 (Stanica 9), ali i sa drugih komercijalnih aerodroma i ne bas javnih lokacija. Predviđa se da bi nedeljno bilo 190 do 200 naleta.

Dugi niz godina je za ove misije bila odgovorna kompanija EG&G (Edgerton, Germeshausen, and Grier Inc), koju je potom kupila korporacija URS Corp zajedno sa multinacionalnom kompanijom AECOM, specijalizovanom za "velike transportne poduhvate".

(Aero.rs/AB)

Video: Doček prvog leta BA888 British Airways London-Beograd posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>