• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četiri aviona letela u formaciji, dva se sudarila i srušila: Udes EMB-314 Super Tucana u Indoneziji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Super Tucano nosi široku paletu oružja, uključujući precizno navođenu municiju, i koncipiran je sa osnovnom idejom da bude komparativno jeftina platforma za upotrebu protiv slabije branjenih ciljeva, prvenstveno u protiv-pobunjeničkom ratovanju

  • 0
Avion Embraer Super Tucano Foto: Shutterstock

Dva aviona Embraer EMB-314E Super Tucano (izvozna oznaka A-29) ratnog vazduhoplovstva Indonezije srušila su se posle sudara u vazduhu na obronke planine Bromo u blizini sela Keduvung u oblasti Puspo.

Zvaničnici su saopštili da su avioni bili na redovnim zadacima uvežbavanja letenja u formaciji. Prema informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, u pitanju je bio takozvani "oproštajni let" zajedno sa još dva aviona, koji se tragično pretvorio u - upravo u doslovno značenje naziva oproštajni.

Avioni su pripadali 21. eskadrili (Skadron Udara 21) iz baze Abduraham Saleh, koja je pod komandom 2. vazduhoplovnog vinga.

"U četvrtak u 11:18 po lokalnom vremenu, izgubili smo kontakt sa dva Super Tucana iz Abulraham Saleh baze u Malangu. Sumnjamo da su ta dva aviona imala nesreću. Prema izveštajima, dva aviona su se srušila u oblasti Kedvung", naveli su zvaničnici indonežanskog vazduhoplovstva.

Druga dva aviona vratila su se u bazu u 11:31 časova.

U nesreći su sva četiri pilota, po dva iz svakog aviona smrtno stradala - očigledno se nisu katapultirali ili bar ne na vreme, iako Super Tucano poseduje veoma pouzdana izbaciva sedišta Martin Baker type 9.

U avionu sa oznakom TT-3111 bili su potpukovnik Gunavan i potpukovnik Hadivijaja, dok su u avionu TT-3103 bili major Seta i pukovnik Subhan, komandant 2. vinga.

Indonežansko vazduhoplovstvo kupilo je za 142 miliona dolara osam školsko-borbenih aviona Super Tucano od brazilskog proizvođeča Embraer.

Embraer EMB 314 Super Tucano ili A-29, je turbopropelerski laki jurišni avion, nastao razvojem popularnog školskog Embraer EMB 312 Tucano.

Avion Embraer Super Tucano Shutterstock
Super Tucano nosi široku paletu oružja, uključujući precizno navođenu municiju, i koncipiran je sa osnovnom ideju da bude komparativno jeftina platforma za upotrebu protiv slabije branjenih ciljeva, prvenstveno u tzv. COIN, odnosno protiv-pobunjeničkom ratovanju.

(Aero.rs/SI)

Video: Karleuša: "Vreme je to koje na kraju pokaže da sam ja bila u pravu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>