• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rusi pogodili maketu aviona: Ukrajinci počeli da koriste verne makete kao mamce za dronove Lancet

Vreme čitanja: oko 3 min.

Snimak koji kruži društvenim mrežama od 30. novembra prikazan je kao uspešan napad na ukrajinski avion Su-25 u Dolginčevu, vazduhoplovnoj bazi u blizini Krivog Roga u centralnoj Ukrajini

  • 2

Nedavni video snimak na kom se vidi kako dron-kamikaza Lancet ruske proizvodnje traži metu, a potom direktnim pogotkom uništava ukrajinski Suhoj Su-25 (NATO klasifikacija: Frogfoot) - možda i nije ono što vam se čini na prvo gledanje, ili čak drugo ili treće. Kako stvari stoje pogrešno se učinilo i napadno-navigacionom sistemu drona.

Ukrajinci su po svoj prilici primenili taktiku koja je veoma uspešno korišćena za obmanjivanje neprijatelja i tokom ratnih sukoba na ovim prostorima: dron Lancet je, najverovatnije, razneo u paramparčad - maketu letelice!

Snimak koji kruži društvenim mrežama od 30. novembra prezentovan je kao "uspešan napad na ukrajinski avion Su-25 u Dolginčevu, vazduhoplovnoj bazi u blizini Krivog Roga u centralnoj Ukrajini", javlja specijalizovani portal The Drive u rubrici War Zone.

Video je sastavljen iz dva dela: jedan je iz kamere Lanceta koji se obrušava na metu, a drugi je iz drona marke Orlan koji sa velike visine osmatra kompletnu situaciju i koji se masovno koristi za tu vrstu zadataka nad Ukrajinom.

U trenutku kada je video prvi put podeljen na ruskim društvenim mrežama i medijima opšte uverenje je bilo da su Rusi zaista pogodili i uništili pravi Su-25, obzirom na to da su snage Ruske Federacije ranije pokrenule napade dronovima marke Lancet na baze duboko na teritoriji Ukrajine.

Osim toga, "avion" koji je bio pogođen bio je prilično veran originalu: Imao je digitalnu maskirnu šemu koja se masovno koristi na ukrajinskim Su-25 , posebno na onima koji su po svojim performansama remontom podignuti na nove standarde.

Čak su i na krilima imali plave i žute panele koji se koriste kao identifikacija kako bi se sprečili incidenti "prijateljske vatre".

Međutim, nakon detaljne analize, primećeno je da je stajni trap bio nepravilno postavljen, da nedostaju vazdušne kočnice, da su usisnici pogrešnog oblika, a i sveukupna senka je bila neobična.

S obzirom na to da se radi o prvom mamcu ovog tipa koji - očigledno uspešno - imitira ukrajinski avion, nivo preciznosti u izradi je impresivan. Ukrajinske makete su od ranije poznate, ali se do sada radilo o oklopnim vozilima, raketnim sistemima, sistemima PVO i drugim ratnim sredstvima tehnike.

Već više puta su objavljeni snimci napada dronovima koji su se na kraju pokazali kao napadi na makete.

Bez obzira na to što je ovaj put uništena maketa, incident ukazuje na veliki rizik s kojim se suočava sve manja flota ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, uključujući i lokacije iza linija fronta.

Gubici koje je ukrajinsko vazduhoplovstvo pretrpelo do sada u sukobu nisu nikakva tajna, a pošto su lovci F-16 koje je obezbedio Zapad još uvek na "dugom štapu", svaki raspoloživi avion je dragocen.

Dolginčevo je udaljeno više od 70 kilometara od prvih linija fronta i već je bio na meti ruskih dronova. Sredinom septembra pojavio se snimak na kojem se vidi kako lovac MiG-29 Fulcrum uništava drugi Lancet u istoj bazi. U oktobru je takođe pogođen ukrajinski Su-25, ali taj put - najverovatnije pravi.

Ranjivost aviona ne samo u vazduhu, već i na aerodromima, gde god da se nalaze, sve više je karakteristika modernih, na samo rusko-ukrajinskog rata. Zbog toga zaraćene strane - preciznije strana koja je napadnuta - sve više napora ulaže za što kvalitetnije maskranje svojih objekata i pogotovu pokretnih sredstava naoružanja, ali i obmanjivanje neprijatelja.

Tokom sukoba sa NATO 1999. godine, Vojska Jugoslavije je veoma uspešno koristila ove metode: iako se tokom 78 dana rata "iz vazduha" činilo da je neprijatelj uništio veliki broj tenkova, artiljeriskog oruđa, aviona i drugih sredstava, to je javno saopštavano na koferencijama za medije u Briselu, veoma brzo se saznalo da je u mnogim slučajevima pogađao - makete, ili bar stare rashodovane tenkove i avione koji su postavljeni kao da su pravi, operativni!

Jedan primer koji je ubrzo posle rata stekao "svetsku slavu" je i izrada vizuelno vernih replika tada najboljih lovačkih aviona MiG-29 kako "mamaca". Uništeno je ukupno pet ovakvih maketa - upravo koliko je i pravih MiG-29 preživelo sukob.

Prema informacijama koje dolaze sa obe strane fronta, i Rusija i Ukrajina koriste različite taktike u pokušaju da unište ili onesposobe što više vazduhoplova na aerodromima pod kontrolom druge strane uključujući precizno navođenu artiljeriju dugog dometa, krstareće rakete, sabotažne napade kao i napade dronova dugog i kratkog dometa, pojedinačno ili u "jatu".

(Aero.rs)

Video: Milan Šarić - prvi pilot RV i PVO "iz civilstva"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bl@

    5. decembar 2023. | 11:20

    Interesuje me cijena izrade makete jer okvirnu cijenu drona znam i mislim da je mnogo manja nego za izradu aviona pa makar i od drveta i papira....

  • Petar

    5. decembar 2023. | 08:34

    Skuplja maketa nego dron..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>