• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brazilski Embraer C390 Millenium stiže u Aziju: Južna Koreja nabavlja transportne avione

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na tenderu za ugovor o nabavci transportnih aviona bili su Lockheed Martin sa avionom C-130j-30 Hercules, Airbus A400M Atlas i Embraer C-390 Millenium

  • 0

Južna Koreja postala je sedma zemlja koja planira da u transportnu komponentu svojih vazduhoplovnih snaga uvede avion Embraer C-390 Millenium.

Ovo je potvrdila južno-korejska administracija za odbrambene nabavke (Defense Acquisition Program Administration - DAPA) koja je proglasila da je kompanija Embraer svojim avionom C-390 pobedila na javnom tenderu za, kao je u Koreji nazvano, veliki transportni avion (Large Transport Aircraft - LTA).

Tender je bio raspisan u martu prošle godine, a za ugovor su se nadmetali bili su Lockheed Martin sa avionom C-130j-30 Hercules, Airbus  sa avionom A400M Atlas i Embraer sa svojom letelicom C-390 Millenium, navodi portal Aerotime.

Cilj tendera bio je poboljšanje transportnih kapaciteta trupa i zaliha Ratnog vazduhoplovstva Južne Koreje (Republic of Korea Air Force - RoKAF).

Još uvek nije poznato koliko će aviona Embraer isporučiti Južnoj Koreji, ali je ugovorom predviđena i obuka, podrška i logistika u vidu rezervnih delova.

Južna Koreja će tako postati prvi kupac aviona C-390 Millenium u Aziji i sedma zemlja koja se opredelila za ovaj srednji transporter. Pre nje za ovaj vazduhoplov opredelila su se ratna vazduhoplovstva Brazila, Portugala, Mađarske, Holandije, Austrije i Češke.

Embraer C-390 Millennium je srednji taktički transportni avion sa, kao uostalom i većina savremenih vazduhoplova u toj kategoriji, raznolikim namenama: može se koristiti za dostavu humanitarne pomoći, u medicinskim evakuacijama, operacijama potrage i spasavanja.

Prvenstvena namena mu je transport trupa i tereta, ali može postati i leteća cisterna za dopunu aviona gorivom u vazduhu. Takođe, avion može biti korišćen u vatrogasnim misijama.

Embraer C-390 Millennium pogone motori IAE (International Aero Engines) V2500 - isti oni koji se nalaze na Airbus A319 i 320 Air Serbia.

Maksimalna brzina mu je 850 km/h, raspon krila mu je 34 metra, dolet nešto veći od 6.000 kilometara, a tovarni kapacitet aviona je 26 tona.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>