• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pao još jedan iranski Suhoj Su-22: Pilot se katapultirao, oporavlja se u bolnici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iran je ove avione - kao i mnoge druge - dodatno modifikovao i opremio lokalno razvijenim naoružanjem i opremom

  • 0

Borbeni mlazni avion Iranske revolucionarne garde Suhoj Su-22 srušio se na jugu Irana u provinciji Fars, a pilot se bezbedno katapultirao, javljaju mediji pod kontrolom zvaničnog Teherana.

Prema izvorima iranskog Javnog servisa, vazduhoplov se srušio u okrugu Kazerun, blizu Persijskog jezera. Više informacija u šturom izveštaju nije bilo.

Su-22 (nastao razvojem sovjetskog aviona Suhoj Su-17) koji je u aktivnoj upotrebi u ovoj zemlji, leteo je u sastavu vazduhoplovne komponente Iranske revolucionarne garde (na zapadu poznate kao Islamic Revolution Guards Corps Aerospace Force - IRGCAF), javlja na svojoj internet stranici novinska agencija Tasnim koju zapadni izvori opisuju kao "poluzvaničnu" i "povezanu" iranskim vojnim strukturama

U avgustu prošle godine sličan incident iranskog Su-22 desio se u avgustu takođe u provinciji Farsi, da bi u septembru prošle godine još jedan avion Su-22 srušio se zbog tehničkih problema u provinciji Hormozgan na jugu Irana.

Veoma preuranjeno obzirom da istrage udesa mogu da traju i mesecima, Babak Tagvfi, vojni analitičar i osoba sa reputacijom u medijskim i bezbednosnim krugovima kada su u pitanju dešavanja u Iranu, naveo je kao uzrok pada "otkaz motora". On navodi i da je to četvri udes Su-22 koji su preuzeti od Iraka i vraćeni u letno stanje uz Sirijsku pomoć

Informaciju o padu aviona koji se koristi za obuku pilota vojne avijacije potvrdio je i Fahredin Kašavarz, generalni direktor Iranskih aerodroma oblasti Fars. On je precizirao da je pilot smešten u bolnicu zbog preloma karlice, javlja portal Iran International.

Avion lovac Iran Suhoj Sukhoi Su 22 Shutterstock

Suhoj Su-22 je nadzvučni avion sa promenljivom geomtrijom krila, jednosed (u nekim varinatama i dvosed) proizveden u Sovjetskom Savezu. Većinu operativnih aviona ovog tipa u Iranu koristi Revolucionarna garda. Početkom Drugog zalivskog rata Sadam Husein je naredio prebacivanje 25 vazduhoplova ovog tipa iz Iraka u Iran kako ne bi bili uništeni u američkim napadima.

Prema nekim informacijama, Sirija je pružila pomoć Iranu kako bi ih vratili u letno stanje i stavili u upotrebu. Poznat po projektima svoje vojne i vazduhoplovne industrijem, Iran je ove avione - kao i mnoge druge - dodatno modifikovao i opremio lokalno razvijenim naoružanjem i opremom.

Proizvedeno je skoro 3000 primeraka a Aviation Safety Network baza podataka beleži 156 udess aviona Suhoj Su-17 i Su-22. Avion Su-17 poleteo je prvi put 1966. godine. Prvi udes ovakvog aviona zabeležen je 1972. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu, kada je Su-17 pao u blizini vazduhoplovne baze Ahtubinsk, u Astrahanskoj oblasti.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>