• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Argentina zeli da Ukrajini donira helikoptere Mi-171E: Koristili su ih na Antartiku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Argentinski Mi-171E bili su u sastavu Grupo Aereo 7 iz baze Mariano Moreno, u blizini Buenos Airesa sa zadatkom da obavljaju opšte poslove transporta, kao i traganje i spašavanje (search and rescue - SAR).

  • 2

Argentinsko ratno vazduhoplovstvo (Fuerza Aerea Argentina) saopštilo je da namerava da donira Ukrajini dva helikoptera Mil Mi-171E. Ovi helikopteri, nabavljeni 2011. godine, van upotrebe su od 2021. godine

Nedavna poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Argentini, povodom inauguracije predsednika Havijera Mileija, označila je prekretnicu u bilateralnim odnosima. Tokom ove posete razgovarano je o mogućnosti da Argentina nadoknadi vrednost helikoptera kao deo početne uplate za nabavku borbenih aviona F-16 Fighting Falcon koje razmatra da nabavi.

Donacija ovih helikoptera Ukrajini ne predstavlja samo gest solidarnosti Argentine prema zemlji u sukobu, već i odražava diplomatsku i ekonomsku strategiju, usklađivanje Argentine sa širim geopolitičkim interesima i jačanje njenog vojnog arsenala kroz nabavku napredne borbene tehnologije, smatraju analitičari a prenosi Airrecognition.

Fuerza Aerea Argentina nabavila je ova dva helikoptera 2011. godine i od tada koristi Mil Mi-171E između ostalog kao podršku operacijama na Antarktiku.

Argentinski Mi-171E bili su u sastavu Grupo Aereo 7 (7. vazduhoplovna grupa) iz baze Mariano Moreno, u blizini Buenos Airesa sa zadatkom da obavljaju opšte poslove transporta, kao i traganje i spašavanje (search and rescue - SAR).

Za operacije na Antarktiku, Mi-171E je opremljen dodatnim rezervoarima za gorivo i utovarnom dizalicom i obojen drečavo narandžastom bojom radi bolje uočljivosti.

Već nekoliko godina, Fuerza Aerea Argentina se suočavala sa izazovima da zadrži helikoptere operativnim, uprkos prioritetu koji je dat operacijama na Antarktiku.

Snabdevanje rezervnim delovima, kao i remont ovih helikoptera pokazo se problematičnim u Argentini, a izgledi za tako nešto postali su još manji nakon ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, navodi u avijaciji referentni sajt Scramble.

Pokušaji da se ovi helikopteri vrate u aktivnu službu nisu bili uspešni poslednjih godina. Prvobitno planirani da počnu 2020. godine, inspekcijski pregledi su odloženi zbog pandemije korona virusa.

Iako su radovi konačno počeli 2021. godine pod nadzorom ruskih tehničara, podrška Rusije bila je ometena, prvo logističkim problemima, a zatim i sankcijama uvedenim Rusiji nakon napada na Ukrajinu 2022. godine.

Do sredine 2023. godine, argentinsko vazduhoplovstvo je smatralo da je malo verovatno da će radovi biti završeni, što je dovelo do otkazivanja ugovora sa Rusijom u septembru ove godine.

Sjedinjene Države su predložile Argentini da pokloni helikoptere Ukrajini, ali se odlazeća argentinska vlada protivila toj ideji.

Sa uspostavljanjem nove vlade u Buenos Airesu, uslovi donacije dva helikoptera "biće finalizovani u narednim danima", a SAD traže načine da vrate Argentini vrednost helikoptera. U međuvremenu, FAA će morati da popuni rupu u helikopterima uzrokovanu povlačenjem Mi-171E iz podrške argentinskim operacijama na Antarktiku.

O helikopterima iz porodice Mi-8 i Mi-17/171 dovoljno je reći da su smatrani možda ne najsifisticiranijim i najrafiniranijim vazduhoplovima koji postoje, ali zasigurno po svojoj robusnosti i performansama u zahtevnim uslovima spadaju u sam svetski vrh.

Helikopter Mi-17Š Hrvatskog raznog Zrakoplovstva (HRZ) Salinger Igor
Koriste ih sve države nastale na teritoriji nekadašnje Jugoslavije osim Slovenije i Crne Gore, a bio je osnovni tip srednjeg helikoiptera na teritoriji celokupnog Varšavskog ugovora i Sovjetskog Saveza skoro svih država više od tri decenije "Nove Evrope" posle pada gvozdene zavese.

Iako su dva helikoptera naizgled malo, kad se vodi je rat svaki metak i puška se broji, a pogotovu helikopter. Ono što je Ukrajincima sigurno olakšavajuća okolnost je što ima obučene iskusne i u sukobu već prekaljene posade za ovaj tip helikoptera kao i stokove naoružanja za čije nošenje će helikopteri sigurno biti osposobljeni ako se nađu u ukrajinskim rukama.

(Aero.rs)

Video: Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Airbus H145M D3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pirko

    22. decembar 2023. | 14:22

    Ovo argentinsko govedo misli da će mu zemlju od inflacije spasti ameri, koji su takođe tropa.

  • Milan

    21. decembar 2023. | 08:49

    Sta ce im ovo? Srusice ga iz PKT -a....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>