• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

138. transportna eskadrila dovezla Deda Mraza i Dobre Vile deci ometenoj u razvoju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deda Mraz je do dece okupljene na stajanci aerodroma došao vojnim transportnim avionom Antonov An-26, koji je u Vojsci Srbije poznat i kao T-70

  • 0

Prevoz Deda Mraza i Dobre Vile zadatak je koji se savršeno uklopio u osnovnu misiju 138. transportne avijacijske eskadrile RViPVO Vojske Srbije koja je opisana kao "transport ljudstva i tehnike vazdušnim putem".

Ovoga puta, u nešto opuštenijoj i mnogo veselijoj atmosferi nego inače u "strogo disciplinovanim" vojnim objektima, na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici danas (25. decembar) je održana tradicionalna humanitarna akcija tokom koje su podeljeni novogodišnji paketići učenicima škola za decu sa smetnjama u razvoju.

Paketiće je podelio, naravno, Deda Mraz, koji je do dece okupljene na stajanci aerodroma došao - a kako drugačije - nego vojnim transportnim avionom Antonov An-26, u Vojsci Srbije poznatim po oznaci T-70.

Ovu manifestaciju, već desetu godinu zaredom, organizuju pripadnici 204. vazduhoplovne brigade i humanitarna organizacija Osmeh na dar, nastojeći da u prazničnoj atmosferi i uz novogodišnje paketiće ulepšaju predstojeće praznike učenicima iz institucija posvećenih vaspitavanju dece, saopštilo je Ministarstvo Odbrane.

Vojnom terminologijom rečeno, ova aktivnost je uključivala vazduhoplov iz sastava 138. transportne avijacijske eskadrile, koji je dovezao na stajanku batajničkog aerodroma Deda Mraza i dobre vile, koji su potom podelili paketiće učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje Anton Skala iz Stare Pazove i Srednje zanatske škole za decu ometenu u razvoju iz Beograda.

Novogodišnja humanitarna akcija vojni aerodrom Batajnica deca Deda Mraz Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Učenici su bili u prilici i da uđu u avion i druže se sa posadom.

Inače, u 138. transportnu avijacijsku eskadrilu - metaforično rečeno - Deda Mraz je došao nešto ranije ove godine: kako je Aero.rs pisao u nekoliko tekstova, ova jedinica RViPVO dobila je nedavno najmodernije transportne avione Airbus C295MW koji će posle skoro pet decenija korišćenja zameniti sovjetske transportere Antonov An-26.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>