• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brazilci u Mađarskoj: Magyar Légierő uskoro postaje korisnik vojnog transportera Embraer C-390 Millenium

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ratno vazduhoplovstvo Mađarske je nakon prizemljenja dva Antonova An-26 donelo odluku o kupovini brazilskih transportera koji će biti opremljeni jedinicom medicinske intenzivne nege

  • 0

Transportni avion Embraer C-390 Millenium namenjen Mađarskom ratnom vazduhoplovstvu (Magyar Légierő) obavio je svoj prvi četvorosatni let nad Brazilom.

Posadu aviona koji još nije isporučen Mađarskoj su činili opitni piloti i tehničari kompanije Embraer koji su poleteli sa piste u Gavia Peikotu u Brazilu, gde se nalaze pogoni fabrike.

Mađarska je posle Brazila i Portugala treća zemlja koja je naručila avion ovog tipa, javlja Aerotime.

U transportnom segmentu ratnog vazduhoplovstva Mađarska je (kao i Srbija) koristila avione Antonov An-26, ali i  Airbus A319 i Dassault Falcon 7X.

Nakon što je zbog isteka resursa 2019. prizemljila dva aviona iz sovjetske ere, nastavili su da u transportnoj eskadrili Teve, baziranoj u 59. vazduhoplovnoj bazi Dezső Szentgyörgyi" u Kečkemetu, koristi dva Airbusa i dva Falcona.

Ministarstvo odbrane Mađarske (Magyar Honvédelmi Minisztérium) obelodanilo je 17. novembra 2020. odluku o kupovini dva vazduhoplova C-390.

Za razliku od letelica u upotrebi u brazilskom i portugalskom ratnom vazduhoplovstvu, mađarske će imati opremu za intenzivnu medicinsku negu.

Embraer C-390 Millennium je srednji taktički transportni avion, projektovan prvenstveno za transort ljudsva i tereta ali i za širok spektar drugih zadataka, poput medecinske evakuacije ili misija potrage i spasavanja (Search and Rescue - SAR)

Ovaj vazduhoplov može biti modifikovan za dopunjavanje goriva iz vazduha (KC-390) i gašenje požara. Ima nosivost od 26 tona.

Embraer C-390 Millennium pogone motori IAE (International Aero Engines) V2500 - isti oni koji se nalaze na Airbus A319 i 320 Air Serbia.

Prvi transportni avion Embraer C-390 Millennium sa više misija ušao je u službu brazilskih vazduhoplovnih snaga (Força Aérea Brasileira, FAB) 2019. godine, a nedavno i portugalskog vazduhoplovstva (Força Aérea Portuguesa -FAP) u oktobru 2023.

Na isporuku ovih vazduhoplova čekaju još Holandija, Austrija, Češka i Južna Koreja. O ovoj poslednjoj nabavci Aero.rs je objavio poseban tekst.

(Aero.rs)

Video: RViPVO uvelo u upotrebu Airbus C295: Novi avion prikazan ministru odbrane i načelniku Generalštaba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>