• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indija modernizuje svoje borbene avione Suhoj Su-30: U planu i novi motori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Modernizacija će obuhvatiti uvođenje novih radarskih sistema proizvedenih u Indiji, ali i uvođenje nove avionike i nove opreme za elektronsko ratovanje

  • 0
Indian Air Force Su-30 MiG-29 U.S. Navy photo by VFA 115

Indijsko Ministarstvo odbrane rešilo je da poveri modernizaciju svoje flote lovaca Suhoj Su-30MKI domaćim kompanijama. Na čelu čitavog projekta biće kompanija Hindustan Aeronautics Limited (HAL) uz podršku Organizacije za istraživanje i razvoj odbrane (Defence Research and Development Organization - DRDO).

Modernizacija će obuhvatiti uvođenje novih, indijskih radarskih sistema, nove avionike, nove opreme za elektronsko ratovanje (Electronic Warfare - EW). Integracija infracrvenih sistema za pretragu i praćenje značajno će poboljšati ciljanje raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Prema navodima teksta objavljenog u magazinu The Economic Times, modernizacija ruskih borbenih aviona u indijskoj "režiji" naglašava želju Indije za autonomijom u odbrambenom razvoju.

"Modernizacijom svoje flote Su-30MKI, Indija takođe otvara mogućnosti za globalno tržište. Više od 600 aviona tipa Su-27/30 je u upotrebi širom sveta. Zemlje kao što su Vijetnam, Malezija, Indonezija i Alžir predstavljaju značajno izvozno tržište za indijske nadogradnje. Prvobitna porudžbina Indije za 272 lovca Su-30MKI iz Rusije čini okosnicu borbene flote IAF-a, a prošle godine je primljena dodatna porudžbina za 12 aviona“, navodi The Economic Times, a prenosi portal  Ruaviation.

Modernizacija indijskih borbenih aviona Suhoj Su-30MKI  koja će biti sprovedena u dve faze trebalo bi da značajno ojača poziciju Nju Delhija na globalnom tržištu naoružanja i istovremeno obezbedi borbenu gotovost lovačke flote Indijskog ratnog vazduhoplovstva (Indian Air Force - IAF).

Indija inače kontinuirano već duže od jedne decenije radi na modernizaciji ovih vazduhoplova. Do sada je posebna pažnja poklonjena naoružanju i integracijama krstarećih projektila klase BrahMos (koju su razviji zajedno sa Rusijom) i projektila tipa Astra koji su plod domaće pameti.

U toku je i integracija nove generacije protiv-radarskih projektila (New Generation Anti-Radar Missile - NGARM) koja je razvijena u Indiji.

Rusija je insistirala na zameni motora prethodne generacije Saturn AL-31FP modernim AL-41F-1S istog proizvođača, koji imaju maksimalan potisak od 142.3 kN, što je značajno poboljšanje u odnosu na motore AL-31FP sa potiskom od 122.6 kN.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>