• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prijateljska vatra: Posada nemačke fregate greškom gađala američki dron

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika "gužva" na relativno malom geografskom prostoru ponekad može da dovede do zabune tokom ratnih dejstava

  • 0
MQ-9 Reaper U.S. Air Force photo by: Tech. Sgt. Jim Bentley

Posada fregate nemačke mornarice koja trenutno plovi Crvenim morem greškom je gađala američki dron. MQ-9A Reaper našao se na meti savezničkog protivvazduhoplovnog sistema ali ipak nije oboren.

Crveno more trenutno je jedno od najvećih ratnih žarišta na svetu usled aktivnosti hutskih pobunjenika i vojnih akcija američkih i britanskih aviona. Velika "gužva" na relativno malom geografskom prostoru ponekad može da dovede do zabune tokom ratnih dejstava, a upravo to se dogodilo posadi nemačkog vojnog broda.

Fregata Hessen klase Type 124 Sachsen je u ponedeljak 26. februara na svojim radarima uočila neidentifikovani vazduhoplov. U strahu od potencijalnog napada Huta iz Jemena, posada frigate je ispalila dve protivvazduhoplovne rakete RIM-66 (Standard Missile 2) kako bi oborila letelicu.

Prema pisanju nemačkog bloga Augen geradeaus, ni jedna raketa nije uspela da pogodi cilj usled "tehničkih razloga". Istragom se ispostavilo da je neidentifikovana meta bila saveznička bespilotna letelica. MQ-9A Reaper iz sastava američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) umalo je oboren od strane frigate.

Dron je navodno leteo iznad Crvenog mora bez uključenog transpondera ili uređaja za raspoznavanje "svoj-tuđ" (Identification Friend or Foe - IFF) zbog čega se greškom našao na meti savezničkog broda, piše Augen geradeaus.

Za razliku od fregate Hessen koja trenutno učestvuje u operaciji Aspides za obezbeđivanje pomorske bezbednosti i očuvanje slobode plovidbe, MQ-9A Reaper je u trenutku incidenta bio angažovan drugoj misiji.

Hessen je u narednim danima uspešno oborio dve bespilotne letelice za koje se veruje da su ih lansirali Huti. Jedan je uništen uz pomoć prozivvazduhoplovnog topa kalibra 76mm dok je drugi uništen RIM-116 raketom, piše Aero Time.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>