• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija pravi borbeni avion pete generacije: Prvi letovi AMCA očekuju se za četiri godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rukovodilac AMCA projekta Krišna Rajendra je izjavio da će biti napravljeno pet prototipa kao i da se se prvi letovi očekuju pre kraja 2028. godine

  • 0

Indijski politički vrh odobrio je dalji razvoj novog aviona pete generacije. Program pod imenom AMCA treba da iznedri potpuno novi borbeni vazduhoplov, a za narednu fazu istraživanja i izradu prototipa odvojeno je skoro dve milijarde dolara.

Svoj avion pete generacije, razvijen od strane uglavnom domaćih firmi, mogla bi da dobije i Indija. Najnaseljenija zemlja sveta dala je zeleno svetlo za narednu fazu istraživanja u programu AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft - Napredni borbeni avion srednje veličine) i očekuje prvi let aviona već za nekoliko godina.

Državni komitet za bezbednost odobrio je dalje finansiranje projekta sa 1,8 milijardi dolara, a sredstva će biti dodeljena firmi Hindustan Aeronautics Ltd. i državnoj Aeronautičkoj agenciji koje rade na AMCA programu, piše Defense News. Novac je namenjen potpunom razvoju aviona, obavljanju opitnih letova i sertifikaciji vazduhopolva.

Rukovodilac AMCA projekta Krišna Rajendra je izjavio da će biti napravljeno pet prototipa kao i da se se prvi letovi očekuju pre kraja 2028. godine.

Razvoj AMCA otpočeo je 2008. godine, a proces dizajniranja vazduhoplova okončan je u 2022. godini.

Očekuje se da će AMCA imati stealth sposobnosti, odnosno smanjeni radarski odraz, što jasno i na osnovu izgleda makete letelice koja neodoljivo podseća na Lockheed Martin F-35 Lightning II.

AMCA Aeronautical Development Agency
Ono što indijski avion razlikuje od američkog konkurenta jeste upotreba dva motora.

Ratno vazduhoplovstvo (Indije Indian Air Force - IAF) je ranije izrazilo nameru za nabavku sedam eskadrila AMCA, prenosi Defense News.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>