• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američko ratno vazduhoplovstvo testira hipersonično oružje: Trka za ruskim Kindžalom i kineskom DF-ZF

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od Rusije i Kine koji su do sada imali uspeha u oblasti proizvodnje hipersoničnog naoružanja, SAD nisu uspele da razviju ovakvu vrstu raketa

  • 1

Američko ratno vazduhoplovstvo obavilo je probu novog hipersoničnog oružja u Pacifiku. Slične rakete već se koriste u oružanim snaga Ruske Fedracije zbog čega SAD pokušavaju ubrzanim tempom da sustignu svog glavnog hladnoratovskog - a sve više i današnjeg - konkurenta.

Testiranje nove rakete oznake AGM-183A ARRW izvršeno je u nedelju 17. marta. Bombarder B-52H Stratofortress koji je poleteo iz vojne baze Andersen na ostrvu Guam poslužio je kao platforma za lansiranje hipersonične rakete, piše Defense News.

Posada letelice ispalila je prototip rakate na metu na Maršalskim ostvrima gde se nalazi optini centar oružanih snaga SAD.

Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) za sada nije objavilo o kakvom se testiranju radi kao ni rezultatima gađanja. Iz USAF poručuju da su stekli "dragocene informacije namenjen unapređenju hipersoničnog programa".

Zvaničnici USAF poručili su ranije ovog meseca da će test ARRW tehnologije biti i njen poslednji, a ratno vazduhoplovstvo namerava da završi probe sa prototipom do kraja 2024. godine, prenosi Defense News.

ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon) jedan je od dva američka programa za razvoj vojne rakete dizajnirane za brzine od preko pet Maha.

Za razliku od Rusije i Kine koji su do sada imali uspeha u oblasti proizvodnje hipersoničnog naoružanja, SAD nisu uspele da razviju ovakvu vrstu raketa.

Za ARRW zadužena je korporacija Lockheed Martin i trenutno nije poznato kako će se program dalje razvijati. USAF navodno nije tražio finansiranje za ARRW za 2025. godinu.

Sa druge strane, čini se da konkurentska HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile) tehnologija trenutno ima više uspeha. Američki Northrop Grumman i Raytheon stoje iza HACM, a ratno vazduhoplovstvo je zatražilo preko pola milijarde dolara za nastavak razvoja ove rakete.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    21. mart 2024. | 08:31

    Ipaj nisu u ptanju nikakva ljudska prava . Već cilj engleza i amerikanaca da dodju u posed ruske zamlje , uvek prvi razvijaju strategiju od aviona satelita i osmatraju celu rusiju . Proizvode terotiste da bi pravili nerede u državi. Englezi su poznati po željama za kolonijama. Jer još drže afrikance u okovima i lancima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>