• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Global Combat Air Programme: Japanska vlada odobrila prodaju borbenih aviona trećim tržavama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jošimasa Hajaši, glavni sekretar kabineta, izjavio je da su ove promene nužne zbog trenutnog bezbednosnog okruženja, ali je naglasio da to ne znači odstupanje od pacifističkih principa Japana

  • 0
Global Air Combat Program BAe Systems

Japanska vlada nedavno je odobrila plan prodaje budućih borbenih aviona nove generacije dugim državama, koje razvija u partnerstvu s Italijom i Velikom Britanijom.

Ova odluka izazvala je polemike zbog principa miroljubivosti koji je Japan uspostavio nakon Drugog svetskog rata. Ipak, prema izveštaju AP, prodaja će omogućiti Japanu da razvije svoju vojnu industriju i preuzme aktivniju ulogu u globalnoj bezbednosti, prenosi Tanjug

Vlada je takođe donela odluku o revidiranju pravila transfera vojne opreme i tehnologije kako bi olakšala prodaju oružja drugim državama koje nisu deo partnerskih odnosa.

Global Air Combat Program BAe Systems
Jošimasa Hajaši, glavni sekretar kabineta, izjavio je da su ove promene nužne zbog trenutnog bezbednosnog okruženja, ali je naglasio da to ne znači odstupanje od pacifističkih principa Japana.

U poslednje vreme, Japan je počeo da menja svoju politiku ograničenog vojnog izvoza, s obzirom na rastuće regionalne i globalne napetosti, posebno s Kinom.

Podsetimo, u decembru su ministri odbrane Japana, Velike Britanije i Italije danas su potpisali sporazum o osnivanju zajedničke organizacije za razvoj novog višenamenskog borbenog aviona.

Ove tri zemlje su prethodne godine sklopile dogovor da spoje ranije pojedinačne projekte, kako bi bio stvoren novi model borbenog aviona do 2035. godine, o čemu je Aero.rs tada pisao.

U Globalni vazduhoplovni borbeni program (Global Combat Air Programme - GCAP) na taj način će se "utopiti" razvojni projekti britanskog aviona šeste generacije Tempest i japanskog Mitsubishi F-X.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>