• 29

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić na Batajnici: Uskoro vesti o Rafalima, pokazani novi H145M i kaponiri za dežurne lovce MiG-29

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako budemo kupovali, a verujem da hoćemo, kupićemo nove mašine. Potpuno nove. To je izuzetno skupo i izuzetno teško je odvojiti novac. Ako budemo mogli - mi ćemo nabaviti Rafale. Ako ne budemo mogli da kupimo Rafale - nabavićemo negde nešto drugo, kaže predsedik Republike Srbije

  • 29
Predsednik Vucic obilazak RViPVO Ministarstvo Odbrane

Samo dan nakom uzbunjivanja dežurne jedinice RViPVO i slanja dežurnog para aviona MiG-29 zadatak presretanja i identifikacije "nepoznatog objekta" kopji je uočen na zapadu Srbije, iznad Valjeva, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je dežurnu jedinicu lovačke avijacije angažovanu u sistemu stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora, na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici.

Na samom početku obilska, domaćin pukovnik Milan Elenkov, komandant 204. vazduhoplovne brigade pohvalio se Predsediku Srbije sa novim objektima za smeštaj dežurne pare na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović.

Ova dva savremena namenska kaponira izgrađena su pre nekog vremena kao zamena za objekat iste namene Vranica na sevezozapadnom delu aerodroma koji je uništen tokom prve noći napada NATO 1999. godine ali do sada nisu javno prikazana.

Predsedik države je poručio da "da će Srbija zbog svoje vojne neutralnosti nastaviti da jača oružane snage, a naročito Ratno vazduhoplovstvo i protiv-vazduhoplovnu odbranu"

Predsednik Vucic obilazak RViPVO Ministarstvo Odbrane
"Danas ste mogli da vidite samo deo naših unapređenih mogućnosti, koliko smo promenili ne samo izgled, nego i nivo funkcionalnosti naših dvadesetdevetki. Kada sam ja bio ministar odbrane imali smo samo jedan operativan, a sada imamo 14. U toku je nabavka više novih lovačkih aparata za vojsku, uskoro ćete o tome biti obavešteni", rekao je Vučić.

"Nabavljamo mnogo novih stvari za vojsku, ali pre svega se oslanjamo na domaću industriju... Veoma sam zadovoljan nekim stvarima. Nekim nisam, ali još mnogo toga moramo da radimo, posebno moramo da radimo na besposadnim vozilima i besposadnim letelicama, dronovima - kako kamikazama, izviđačkim dronovima, kao i svim drugim", kaže predsednik Srbije. On je najavio da će na Pešteru za 20 dana biti obavljeno i prvo "operativno gađanje":

"Za 20 dana videćete prva gađanja srpskih dronova - Komaraca i Osica. Svi mi ćemo moći da se uverimo možemo li mi da proizvodimo te dronove, jesmo li ih napravili i mogu li ti dronovi da pogode nešto. Nadam se da ćete do kraja godine moći da vidite i Gavrane; Gavran je taj koji će moći da pravi veliku, veliku razliku u odnosu na sve ostale. U svakom slučaju je važno da možemo sami da čuvamo svoje nebo".

Predsednik Vucic obilazak RViPVO Ministarstvo Odbrane
Predsednik Srbije uskoro će se sastati sa predsednikom Republike Francuske, Emanuelom Makronom, sa kim će, između ostalog, razgovarati o nabavci novih borbenih aviona za Ratno vazduhoplovstvo Srbije:

"Mi ako budemo kupovali, a verujem da hoćemo, kupićemo nove mašine. Potpuno nove. To je izuzetno skupo i izuzetno teško je odvojiti novac. Ako budemo mogli - mi ćemo nabaviti Rafale. Ako ne budemo mogli da kupimo Rafale - nabavićemo negde nešto drugo... Uskoro ćete imati vesti o Rafalima ili nekim drugim letelicama", rekao je Vučić i dodao:

"Mi moramo dalje da jačamo našu protiv-vazduhoplovnu odbranu i verujem da ćemo kupovati nove sisteme spolja, ali ono što je za nas značajno je nešto što nema veze sa lovcima ili bombarderima, moguće je da se odlučimo u budućnosti za lovačko-bombarderski pristup, da mogu da se istovremeno gađaju i ciljevi na zemlji i ciljevi u vazduhu, da imaju tako dobre performanse i naravno - dronovi".

Srbija je razmatrala i dostignuća drugih zemalja na polju proizvodnje borbenih aviona:

"Što se tiče Kineza - oni su fantastični, samo što je problem kako da to uvezete; Sad razumem zašto su toliko radili protiv Srbije i na razbijanju Jugoslavije. Jer - da imate pomorski pristup - niko ne može da vam zabrani da nešto uvezete, a ovako... Kina ima fantastično naoružanje i oruđe, fantastičan napredak. O tome se malo govori - mi pripadamo zapadnoj hemisferi, ali to je čudesan napredak. I te kombinacije mnogo jeftinijih aviona lovaca i bombardera to je stvarno nešto izuzetno", smatra predsednik Republike.

On je izrazio je zadovoljstvo što je danas video tehniku i pilote koji su tu 24 sata, sedam dana u nedelji – svakog dana u godini: "Za njih ne postoji dan odmora ili praznik, oni uvek moraju da budu tu i da brinu o bezbednosti i slobodi naše zemlje", kaže Vučić

Predsednik Vucic obilazak RViPVO Ministarstvo Odbrane
Podsetimo, u sklopu stalno dežurnih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, nalaze se jedinice VOJIN (Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje), raketne jedinice za PVD (protivvazdušna odbrana) iz sastava 250. raketne brigade za PVD, kao i dežurni par aviona MiG-29 iz 101. lovačke avijacijske eskadrile Vitezovi 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović kod Batajnice.

Na stajanci batajničkog aerodroma bili su izloženi vazduhoplovi Airbus C295M, Orao, Lasta, Super galeb, Gazela, H-145M i Mi-17.

Posebnu pažnju vazduhoplovne javnosti privuklo je prvo javno prikazivanje nedavno pristiglog H145M u bojama državne zastave, među vazduhoplovcima nazvanog i pre nego što je isporučen vojni VIP. Ovaj helikopter opremljen je, kako se moglo videti na snimcima, konfornijim sedištima kabinom u odnosu na osnovnu varijantu, pa će mu jedan od zadataka biti sudeći po tome i biti putnički prevoz.

Predsednik Vucic obilazak RViPVO Ministarstvo Odbrane
Obilasku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar odbrane i mandatar za satav Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant RViPVO general Duško Žarković  i drugi najviši oficiri RViPVO.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataša

    1. april 2024. | 07:04

    aleksandar vucic svojim delima dokazuje da mu je stalo do arbije i njenog razvoja i napredka

  • Vlada

    1. april 2024. | 06:40

    Za našu vojsku važi da je najveća vojna sila na čitavom Balkanu.

  • Jana

    1. april 2024. | 07:01

    Vučić ulaže u prave stvari!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>