• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Luftwaffe nabavlja JASSM-ER: Da li će nemačke Taurus krstareće rakete ipak završiti u Ukrajini?

Vreme čitanja: oko 3 min.

AGM-158 JASSM-ER se lansira sa platforme iz vazduha i nosi bojevu glavu težine 450 kilograma

  • 2

Nemačko ratno vazduhoplovstvo u svoj arsenal naoružanja dodaje američke krstareće rakete AGM-158 JASSM-ER.

Posao vredan više milijardi evra dolazi u vreme velike bojazni od eskalacije ratnih sukoba i direktnog angažovanja NATO u ratu protiv Ruske Federacije.

Oružane snage Nemačke naručile su 75 krstarećih raketa velikog dometa AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) od korporacije Lockheed Martin, prenosi je Balkanska bezbednosna mreža.

Cena ovog paketa naoružanja je iznosi osam milijardi evra, odnosno više od 100 miliona po raketi.

AGM-158 JASSM-ER se lansira sa platforme iz vazduha i nosi bojevu glavu težine 450 kilograma.

Izrađuje se u nekoliko varijanti koja imaju deklarisani domet od nekoliko stotina kilometara (oko 370 km) a u stručnoj javnosti se špekuliše da bi ER varijanta, koju Nemačka želi da kupi, mogla da ima dometa od čitavih 925 kilometara.

Namenjena je uništavanju utvrđenih ciljeva na zemlji. Proizvodnja JASSM započela je 2001. godine dok je JASSM-ER ušao u naoružanje američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force) 2014. godine, navodi se na sajtu Lockheed Martina.

Prva borbena upotreba rakete zabeležena je 2018. godine, u građanskom ratu u Siriji, kada se na meti našlo navodno postrojenje za proizvodnju hemijskog naoružanja pod kontrolom snaga predsednika te zemlje Bašara el Asada, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Krstareća raketa može biti integrisana na različite avione među kojima su F-35 Lightning II, naručeni od strane nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe).

Nemački mediji ovu nabavku povezuju sa zabrinutošću zvaničnog Berlina da je sukob sa Rusijom u budućnosti neizbežan i da je potrebno ubrzati pripreme oružanih snaga, navodi BBM.

Nemačka se nada da će joj krstareće rakete velikog dometa obezbediti prednost u potencijalnom ratu sa Rusijom. Informacija o nabavci raketa vremenski korespondira sa narastajućim strahovima da bi dvogodišnji ukrajinski sukob mogao da u narednih pet do osam godina eskalira i pretvori se u otvoreni rat između Rusije i NATO zemalja.

U arsenalu nemačkih snaga već se nalaze Taurus krstareće rakete. Ovo naoružanje integrisano je na Panavia Tornado i Eurofighter letelice i predstavlja jedno od najubojitijih sredstava kojima Luftwaffe raspolaže.

Za ovu raketu dometa nekoliko stotina kilometara bila je zainteresovana i Ukrajina ali je kancelar Olaf Šolc odbio da je pošalje u ratom zahvaćenu zemlju. Donacija raketa nije realizovana navodno zbog straha da bi ukrajinske snage mogle da je upotrebe za gađanje ciljeva u dubini ruske teritorije, odnosno ne samo u okupiranim delovima Ukrajine.

Odbijanje Šolca da pošalje Taurus Ukrajini nije umirilo tamošnje medije koji su nastavili da špekulišu o tome pod kojim uslovima bi one ipak mogle da završe na istoku: Postoji pretpostavka i da bi nabavka američkih raketa trebalo da bude neposredna zamena za rakete koje bi eventualno na taj način, direktno ili posredno, mogle da završe u Ukrajini.

Pozivajući se na nemačke izvore, BBM navodi da je u igri je ideja takozvanoj "ringišpil razmeni", koja podrazumeva da Nemačka pošalje svoje rakete Taurus u Veliku Britaniju a da London, u idućem koraku, ukrajinsku vojsku pojača slanjem svojih raketa Storm Shadow, koje kijevske snage već uveliko koriste.

Nemačke vlasti pokušale su da ospore takve pretpostavke ali su pojedini mediji, poput berlinskog Bilda, ostali pri tim tvrdnjama, pozivajući se na anonimne izvore koji navode da će nemačka Vlada potpisati ugovor sa proizvođačem američkih raketa do jeseni.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>