• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sumnja se da su avionom upravljali piloti iz Rusije: L-39 Albatros pao u Maliju, militanti slave obaranje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od uvođenja L-39 u vojnu upotrebu prošlo je već više od pola veka ali se uprkos tome avion još uvek koristi u ratnim vazduhoplovstvima širom sveta

  • 0
L-39 Albatros Foto: Shutterstock

Avion u službi oružanih snaga Malija srušio se početkom maja na istoku zemlje. Na video snimcima nastalim nakon pada letelice vide se militanti sa zastavom Islamske države ali nije do kraja jasno da li su oni oborili vazduhoplov.

Malijska ratna avijacija suočila se 6. maja sa gubitkom još jedne letelice. Reč je L-39C Albatrosu - izvorno trenažnom avionu koji se može koristiti i za napade na zemaljske ciljeve.

Da li je L-39 oboren ili se srušio usled tehničkog kvara za sada nije poznato, preneo je Aero Time. U padu aviona stradala su dva dva pilota.

Na video snimku navodno nastalom na mestu pada aviona vide se borci Islamske države (ISIS) sa svojom zastavom. Do pada je došlo u regionu Gao u kojem se već dugo vremena vode borbe između ISIS i vladinih snaga.

Prema pisanju portala Military Africa, dva pilota koja su poginula prilikom pada Albatrosa su ruskog porekla, mada potvrde za takve tvrdnje još uvek nema.

Oružane snage Malija u svom arsenalu imaju brojne L-39 koji su nabavljeni od Ruske Federacije. Ova afrička zemlja je od avgusta 2022. godine pa sve do danas navodno preuzela oko 20 L-39C iz Rusije, preneo je Military Africa.

Mada se radi o avionu primarno namenjenom obuci pilota, L-39 može da ponese i određenu količniu naoružanja. Malijski L-39 često se mogu videti sa po dva višecevna lansera nevođenih raketa zbog čega ove letelice mogu da pružaju blisku vazdušnu podršku jedinicama na zemlji.

L-39 Albatros Giovanni Colla

Od uvođenja L-39 - aviona u klasi jugoslovenskog G-4 Super galeba -  u upotrebu prošlo je već više od pola veka ali se uprkos tome avion još uvek koristi u ratnim vazduhoplovstvima širom sveta.

Avion češkog, odnosno čehoslovačkog porekla još uvek se nalazi u sastavu vazduhoplovstava Bugarske, Tajlanda, Mađarske, Ukrajine ali i mnogih drugih zemalja a veoma je tražen i na civilnom tržitu bivših vojnih aviona od strane pilota-entuzuijasta koji mogu sebi da priušte nekada borbeni mlaznjak.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>