• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turska još uvek želi Eurofighter Typhoon: Nemačka se protivi prodaji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Argumenti nemačkog političkog vrha protiv ove prodaje su stanje ljudskih prava i demokratije u Turskoj, tretman sirijskih Kurda, eksploatacija prirodnog gasa u Istočnom Mediteranu ali i odnosi prema Izraelu

  • 0

Turske oružane snage još uvek su zainteresovane za kupovinu Eurofighter Typhoon borbenih aviona uprkos protivljenju Nemačke da im ove letelice prodaju.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države izbacile Tursku iz programa F-35 Lightning II i onemogućile nabavku ovih aviona, zemlja na raskršću Evrope i Azije u potrazi je za novim modernim letelicama. Jedno od rešenja za opremanje turskih eskadrila jeste i Eurofighter Typhoon.

Turska je još prošlog novembra izrazila želju da kupi do 40 evropskih aviona, o čemu je Aero.rs tada detaljnije pisao.

Jedan od nosilaca projekta Eurofighter, Nemačka, ipak se protivi prodaji borbenih aviona Turskoj. Argumenti nemačkog političkog vrha protiv ovog aranžmana su stanje ljudskih prava i demokratije u Turskoj, tretman sirijskih Kurda, eksploatacija prirodnog gasa u Istočnom Mediteranu ali i odnosi prema Izraelu, prenela je 15. maja Balkanska bezbednosna mreža.

Uprkos tome, turski ministar odbrane Jašar Guler je izjavio da su oružane snage još uvek zainteresovane za ovaj avion ali da ne mogu da prihvate argumente Nemačke.

On je izrazio nadu da će prodaja Eurofighter aviona Saudijskoj Arabiji, do koje može da dođe tek ako Nemačka definitivno povuče protivljenje toj ideji, označiti promenu stava i prema Turskoj i da će odblokirati taj proces. To je postalo važno nakon što je Nemačka nagovestila da će promeniti stav po pitanju prodaje borbenih letelica za Saudijsku Arabiju.

Ta mogućnost otvorila se i zbog uveravanja Rijada da će ti avioni biti korišćeni za unapređenje regionalne bezbednosti i podršku Izraelu, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Do promene stava Nemačke moglo bi da dođe i iz ekonomskih razloga.

Mada je programu Eurofighter Typhoon ranije predviđana svetla komercijalna budućnost, ovaj avion se za sada ne prodaje izuzetno dobro. Naime, trenutno je naručeno oko 80-ak Typhooon dok konkurencija iz francuskog Dassault ima više od 220 Rafale aviona na proizvodnoj listi čekanja.

EUROFIGHTER TYPHOON Foto: Shutterstock

Prodaja aviona Ankari sigurno bi obezbedila višegodišnji posao za fabriku Eurofighter Jagdflugzeug i njene radnike.

Pored Typhoon aviona, Turska je trenutno zainteresovana i za F-16 Block-70, a od Sjedinjenih Američkih Država je nedavno dobila zeleno svetlo za njihovu nabavku. Više o kupovini ovih vazduhoplova Aero.rs je pisao u posebnom tekstu.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>