• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija namerava da kupi još F-35, vrše se obuke na nosačima aviona: Šta sve otkriva pismo ministra UK

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pismo otkriva i namere Velike Britanije da kupi još 27 F-35 u tranši 2 kako bi se povećale borbene sposobnosti jedinica na nosačima aviona

  • 1

Ujedinjeno Kraljevstvo jedno je od najvećih korisnika Lockheed Martin F-35 Lightning II aviona. U nedavnom pismu ministra za vojne nabavke UK Džejms Krtlidž kolegi Džeremiju Kinu predsedniku Odbora za odbranu Donjeg doma Parlamenta otkriveno je trenutno stanje flote F-35 britanskih oružanih snaga kao i planovi za njihovo buduće opremanje.

Avioni F-35 iz tranše 1 bi prema najavama Džejms Krtlidža trebali da dostignu punu operatvnu sposobnost (Full Operating Capability - FOC) do kraja naredne godine, s obzirom na to da je 33 od prvih 48 aviona već isporučeno. Trenutno postoje problemi sa isporukama aviona ali to prema oceni ministra za vojne nabavke ne bi trebalo da utiče na datum FOC.

U pismu koje je preneo UK Defence Journal se navodi da Lightning II nastavljaju da podržavaju NATO snage koje se nalaze u pripravnosti od početka rata u Ukrajini 2022. godine. Britanski F-35B aktivni su u različitim misijama i navodno učestvuju u integraciji sa savezničkim snaga.

Posade F-35 aviona takođe nastavljaju da se obučavaju na nosačima aviona. U oktobru 2023. godine izvršeno je testiranje na nosaču aviona HMS Prince of Wales kako bi se povećale sposobnosti i ododbrili operativni limiti F-35 na brodovima klase Queen Elizabeth.

Pismo otkriva i namere Velike Britanije da kupi još 27 F-35 u tranši 2 kako bi se povećale borbene sposobnosti jedinica na nosačima aviona. Cilj oružanih snaga je da u svojoj floti imaju 74 F-35 kako bi se do 2033. godine stvorila treća eskadrila za prvu liniju fronta (front line squadron).

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. maj 2024. | 13:52

    Хехе, бизнис. Нема ту ничега другог, какав рат са Русијом...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>