• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sjedinjene Države podržavaju isporuku francuskih Mirage 2000 Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije jasno zašto su SAD podržale ideju Emanuela Makrona, a nedavno se izjasnile protiv uvođenja švedskih aviona Saab Gripen u ukrajinsko naoružanje

  • 1
Dassault Mirage 2000 Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Sjedinjene Američke Države podržavaju nameru Francuske da opremi Ukrajinu sa avionima Dassault Mirage 2000 iz francuskih vazduhoplovnih i svemirskih snaga (Armée de l'air et de l'espace).

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin potvrdio je podršku Vašingtona za transfer ovih aviona četvrte generacije iz Francuske, koje je Ostin opisao kao "sjajnu mogućnost", tokom sastanka ministara odbrane NATO-a 14. juna, prenosi Flightglobal.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izneo je ideju o slanju ovih borbenih aviona  tokom ceremonije posvećene osamdesetoj godišnjici savezničkog iskrcavanja u Normandiji za vreme Drugog svetskog rata, kojoj je prisustvovao i prvi čovek Ukrajine Volodimir Zelenski o čemu je Aero.rs tada pisao.

Slična ponuda Švedske, da Ukrajini obezbedi starije borbene avione Saab Gripen švedskog vazduhoplovstva (Svenska flygvapnet) povučena je u maju ove godine, iako se u češkoj avio-bazi Časlav nalazilo 14 letelica ovog tipa na kojima su ukrajinski piloti već obavili informativne letove, o čemu je portal Aero.rs pisao.

Stokholm je tada naveo da je odluka bila pod uticajem zabrinutosti ostalih članica NATO-a da bi uvođenje više različitih vrsta novih borbenih aviona odjednom moglo biti kontraproduktivno, jer je fokus bio na "sprovođenju programa za prihvatanje aviona F-16."

Nije jasno zbog čega su SAD odlučile da podrže uvođenje aviona Dassault Mirage 2000, a "zaobiđu" švedski Saab Gripen. Tek, sekretar Ostin izjavio je da se sada mora osigurati povezivanje održavanja i osiguranje interoperabilnosti različitih sistema u Ukrajini, navodi Flightglobal.

Ni Švedska ni Francuska ne koriste američke F-16, jer obe zemlje imaju razvijene domaće vazduhoplovne industrije. Švedska je u procesu povećanja proizvodnje najnovijih varijanti Gripen E i F ove linije jednomotornih lovaca. Ti avioni, koji se takođe koriste u Brazilu, će na kraju zameniti starije modele Gripen C i D u Švedskoj.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. jun 2024. | 11:56

    Наравбно да подржавају - нек се французи брукају...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>