• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američke vlasti započele istragu povodom kupovine Saab Gripen od strane Brazila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brazilski program nabavke novih borbenih aviona trajao je od 2008. do 2014. godine i svoje letelice ponudilo je nekoliko kompanija. Pored Saab na tenderu za nove letelice učestvovali su Dassault Aviation i Boeing

  • 0
Mađarski SAAB JAS 39 Gripen Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde SAD započelo je istragu povodom kupovine Saab Gripen aviona od strane Brazila. Reč o programu nabavke aviona realizovanom pre deset godina koji je već bio predmet istrage brazilskih i švedskih vlasti.

Kompanija Saab je u četvrtak 10. oktobra saopštila da je Ministarstvo pravde SAD (Department of Justice - DoJ) zatražilo informacije o brazilskoj kupovini višenamenskih borbenih aviona Gripen E/F. Švedski proizvođač je naveo da će sarađivati sa američkim vlastima i da će dostaviti neophodne podatke ali da i javnosti neće objavljivati nove informacije u vezi sa ovim slučajem.

Brazilski program nabavke novih borbenih aviona, poznat i kao FX-2, trajao je od 2008. do 2014. godine i u njemu je učestvovalo nekoliko kompanija. Pored Saab na tenderu za nove letelice učestvovali su i francuski Dassault Aviation sa modelom Rafale kao i američki Boeing koji je ponudio F-18 Super Hornet.

Pobedu na nadmetanju odneo je švedski proizvođač sa kojim je ugovorena isporuka 36 Gripen E/F, kao i lokalna proizvodnja određenog broja aviona. Vrednost ugovora iznosila je 5,4 milijarde dolara, piše Aero Time.

Nabavka Gripen bila je kontroverzna. Brazilsko tužilaštvo optužilo je bivšeg predsenika zemlje Luiza Inasia Lula da Silvu da je koristio svoj uticaj u vladi kako bi pomogao Saab da pobedi na tenderu. Ugovor sa Saab potpisan je 2014. godine tokom mandata predsednika Dilma Rusef.

Švedske i brazilske vlasti ranije su sprovele istragu povodom akvizicije borbenih aviona. Ovi procesi su završeni bez dokaza da je Saab napravio prekršaje i kršio zakon. Čini se da zaključci istražnih organa iz Brazila i Švedske ipak nisu bili zadovoljavajući za DoJ koji je započeo sopstvenu istragu, preneo je FlightGlobal.

Brazil Saab Gripen Foto: STEFAN JERREVANG / AFP / Profimedia

Dok ovaj proces traje, Saab isporučuje nove Gripen brazilskom ratnom vazduhoplovstvu (Força Aérea Brasileira).

Švedske letelice treba da zamene zastarele Northrop F-5 lovačke avione, a Brazil trenutno istražuje i mogućnost nabavke korišćenih F-16 od SAD.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>