• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska i UAE razgovaraju o zajedničkom finansiranju naredne generacije Dassault Rafale

Vreme čitanja: oko 1 min.

Investicija bliskoistočne zemlje u program Rafale mogla bi da smanji teret sa francuskog vojnog budžeta. Veruje se da će posao rezultovati nabavkom dodatnih Rafale od strane UAE

  • 0
Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Vlade Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata razmatraju mogućnost zajedničkog razvoja nove generacije višenamenskog aviona Dassault Rafale. Veruje se da bi saradnja mogla da rezultuje novom nabavkom aviona od strane oružanih snaga UAE.

Dve zemlje navodno vode razgovore o zajedničkom finansiranju razvoja Rafale F5 - nove unapređene verzije popularnog francuskog borbenog aviona, preneo je juče Army Recognition pozivajući se na pisanje La Tribune. Investicija bliskoistočne zemlje u program Rafale mogla bi da smanji teret sa francuskog vojnog budžeta, mada detalji o potencijalnom aranžmanu između Francuske i UAE za sada nisu poznati.

dassault rafale avion Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Francuske nedavno je najavilo početak razvoja Dassault Rafale F5. Veruje se da će Francuska finansirati rad na istraživanju i proizvodnji ključnih komponenti aviona dok će novac iz UAE biti usmeren na razvoj onih delova letelice koji nisu ključni za nacionalnu bezbednost, odnosno da Abu Dabi neće imati kontrolu nad najvažnijim tehnologijama i sistemima.

UAE takođe razmatra nabavku dodatnih 20 Dassault Rafale ukoliko se saradnja sa Francuskom realizuje, piše Army Recognition. Oružane snage UAE već imaju porudžbinu za 80 Rafale te bi kupovinom novih letelica taj broj mogao da se popne na 100.

Očekuje se da će Rafale standarda F5 biti spreman za upotrebu u narednoj deceniji. Razvoj nove generacije Rafale aviona predvodi Generalne uprava za naoružanje (Direction générale de l'armement - DGA) i očekuje se da će letelica imati unapređeni radar, novi sistem za elektronsko ratovanje, napredne senzore i druga poboljšanja.

Načelnik štaba francuskih vazdušnih i kosmičkih snaga Stefan Mije je izjavio da će standard F5 doneti i unpređenja u domenu povezanosti i procesorske moći Rafalovih računara. Nedavno je otkriveno da se radi na razvoju specijalne bespilotne letelice koja će moći da leti "u paru" sa Rafale i zajednički izvršava borbene zadatke.

(Aero.rs)

Video: Tigrovi sa Lađevaca: Orlovi 241. lovačko bombarderske avijacijske eskadrile

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>