• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Popravljena signalizacija na aerodromu Nikola Tesla u koju je udario avion: Beogradski aerodrom ponovo CAT III

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog oštećenja na prilaznim svetlima za pistu 12R, deo njih nije bio u funkciji tako da je tzv. kategorija sletanja koje se može obaviti smanjena sa treće na prvu

  • 1
Air Serbia A319 Salinger Igor

Od petka ponovo je u funkciji signalizacija na aerodromu Nikola Tesla koja je oštećena u udesu aviona Embraer E195 avio-kompanije Marathon Airlines na letu JU324 prilikom poletanja kada je avion izleteo sa piste i udario u nekoliko signalnih svetala o čemu ste mogli da čitate na portalu Aero.rs, koji je preneo najrelevantnije delove preliminarnog izveštaja Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju.

Podsetimo, zbog oštećenja na prilaznim svetlima za pistu 12R, deo njih nije bio u funkciji tako da je tzv. kategorija sletanja koje se može obaviti smanjena sa treće (CAT III) na prvu (CAT I).

U praksi, to je značilo da je avionima koji prilaze u pravcu 120 stepeni do popravke bila potrebna znatno veća vidljivost da bi mogli da obave sletanje.

Na beogradskom aerodromu za portal Aero.rs potvrđeno je da "Aerodrom Nikola Tesla Beograd od petka, 23. februara 2024. godine u uslovima smanjene vidljivosti ponovo funkcioniše u režimu kategorije IIIb (ILS CAT IIIb)"

Vremenski uslovi bili su tom periodu povoljni tako da smanjenje kategorije nije uticalo na redovnost saobraćaja.

Cessna Citation XLS Prince Aviation Dimitrije Ostojić/Prince Aviation
Da bi sletanje bilo moguće u određenoj kategoriji, uslov je da i aerodrom i avion budu opremljeni odgovarajućim uređajima, kao i da posada koja upravlja avionom bude obučena i ovlašćena za određenu kategoriju. U slučaju da se te tri komponente razlikuju, sletanje se vrši po pravilima najviše kategorije koju poseduju sva ova tri činioca.

Kategorija IIIb koju ima Aerodrom Nikola Tesla omogućava sletanja u uslovima horizontalne vidljivosti od najmanje 50 metara, dok je minimum za kategoriju I čak  jedanaest puta veći - 550 metara.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. februar 2024. | 19:38

    Prilazna svetla za RWY 12R a ne 12L. Pista 12L/30R je zatvorena zbog rekonstrukcije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>