• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smart Path: biometrijsko rešenje budućnosti za sve aerodrome

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procenjuje se da će se u narednih 15 godina broj putnika avionom povećati sa četiri na osam milijardi ljudi. To zahteva infrastrukturna, ali i logistička rešenja u kontroli putnika

  • 0
Biometrijski sistemi Foto: Shutterstock

Kada je između dva svetska rata otpočela era komercijalnog civilnog vazduhoplovstva, 1930. godine je samo oko 6.000 putnika putovalo avionom. Četiri godine kasnije - taj broj se uvećao za više od 80 puta: s jedne na drugu tačku kroz vazduh je putovalo skoro 500.000 ljudi.

Pre pandemije kovida, u (još uvek rekordnoj) 2019. godini - avio-saobraćaj je zabeležio četiri milijarde putnika. Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA) predviđa da će do 2040. godine godišnje avionima leteti osam milijardi putnika. Potražnja za putovanjima avionom je u stalnom porastu.

Zbog toga se u ovom trenutku radi na 425 velikih građevinskih projekata na postojećim aerodromima. Ti poslovi vredni su oko 450 milijardi dolara). Međutim, infrastruktura od cigle, maltera, betona - samo je deo rešenja, objašnjava portal Times Aerospace.

Potrebno je rešenje za identifikaciju i upravljanje tolikim brojem putnika i njihovim potrebštinama, tako da će se - bez prilagodljivih digitalnih rešenja, avio-kompanije i aerodromi boriti da "savladaju" svakodnevne probleme, što će izazvati nezadovoljstvo kod putnika.

Biometrijski sistemi Foto: Shutterstock

Multinacionalna kompanija za informacione tehnologije SITA (Société Internationale de Télécommunications Aéronautiques), firma specijalizovana za pružanje IT i telekomunikacionih usluga vazdušnom transportnom sektoru počela je a razmišlja o novim rešenjima.

"Nagli porast broja putnika predstavlja izuzetan pritisak na aerodrome, granice i resurse avio-kompanija", navodi se u "beloj knjizi" ove kompanije koja nosi naziv "Suočavanje sa budućnošću". "Rešenje leži u iskorišćavanju moći biometrijskih podataka lica i otisaka prstiju kako bi se stvorilo sigurno i efikasno putovanje".

Primenom naprednih tehnoloških rešenja objedinjenih u projekat "Smart Path", SITA će takođe rešiti druge izazove industrije, poput ograničenja prostora, nedostatka specijalizovanog osoblja i promenljivih želja i potreba putnika.

"SITA Smart Path omogućava biometrijsko praćenje svakog segmenta putovanja: od mobilne prijave do ukrcavanja na avion i svake tačke između, što uveliko olakšava rad na aerodromima u celom svetu", objašnjava Stefan Šafner, potpredsednik SITA.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>